You are currently viewing EDITORIAL: Decorație conferită în 1900 unui proprietar din județul Dâmbovița și unui comerciant din Târgoviște

EDITORIAL: Decorație conferită în 1900 unui proprietar din județul Dâmbovița și unui comerciant din Târgoviște

  • Post category:general

Urmare a raportului lui Ion Lahovari, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 9.477 din 17 mai 1900, regele Carol I a semnat în București, la 17 mai 1900, decretul nr. 2.440, prin care a conferit lui Ionescu Răducanu, proprietar din jud. Dâmbovița, lui Petrescu Mihalache, comerciant din Târgoviște, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea distincției onorifice și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 73/1900 (documentele) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația). Ordinul „Coroana României” a fost instituit prin legea din 10 mai 1881 și avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului.

Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler, model 1881 (avers și revers).

Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): „decorațiunea acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalț roșu având împrejur o dungă albă; între ramuri, cifra regală. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține coroana regală de oțel, pe smalț roșu; împrejur, pe un cerc de smalț alb, este scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalț roșu: 10 MAI; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului. Cavalerii poartă pe partea stângă a pieptului, atârnată de panglică, crucea prescrisă mai sus, în mărime de 40 mm, având cifra regală, între ramuri, de argint”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București