You are currently viewing EDITORIAL: O PANDEMIE…DOUĂ ROMÂNII

EDITORIAL: O PANDEMIE…DOUĂ ROMÂNII

Autoritățile române se pregătesc pentru vaccinarea in masă împotriva Covid-19, dar se pare că primii care refuză vaccinarea sunt chiar cadrele medicale.
Un vaccin nou va aduce, de la sine in această situație, un set lung de întrebări. Vor fi destui cetățeni dispuși să și-l administreze , având în vedere viziunea noastră națională schizofrenică asupra vaccinurilor și a științei în general?
Cât de eficient va fi un vaccin și cât timp va conferi imunitate?
Care vor fi regulile pentru aprobarea vaccinului în Europa, dar în restul lumii?
Cine ar trebui, sau va trebui, să-l administreze pentru prima dată? Care dintre vaccinuri vor fi mai eficiente, cele produse de americani, europeni sau cele deja administrate in Rusia sau China?
Au existat puține discuții oficiale sau publice despre răspunsurile la aceste întrebări importante. Saptămâna trecută Pfizer a anunțat că este in faza finală de producere a vaccinului. La puțin timp acțiunile pe bursă a lui Pfizer au explodat, iar mulți s-au îmbulzit să le cumpere. CEO-ul lui Pfizer și-a vândut acțiunile profitând de creșterea lor.
Între timp lumea a realizat că a fost doar o campanie de marketing, iar acțiunile au revenit la valoarea inițială. Unii oameni grăbiți au pierdut bani mulți.
Prin urmare ar fi periculos dacă un posibil vaccin ar fi politizat, fie pentru a obține putere, prestigiu și influență pentru țara care îl produce, fie pentru a obține un avantaj material consistent.
Mulți din domeniul sănătății publice se tem că un vaccin va fi pus la dispoziție pentru utilizare înainte de a se demonstra că este sigur și eficient.
Doar Johannis si guvernul Orban se grăbesc și fac deja liste in toate instituțiile , cu persoane care doresc administrarea de urgență a vaccinului.
Care vaccin?
Produs de cine ?
Aprobat de cine?
Fiecare zi in plus a acestui guvern la conducerea țării este o amenințare la adresa securității naționale!

Răzvan Ionescu