You are currently viewing M.A.I: ALEGERILE LOCALE ÎN SIGURANȚĂ!

M.A.I: ALEGERILE LOCALE ÎN SIGURANȚĂ!

Măsurile dispuse de structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de legalitate și de siguranță

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, alături de reprezentanți de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploiești și alte structuri județene ale M.A.I, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat pentru îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Efectivele angrenate vor acționa cu fermitate, corectitudine și echidistanță pentru aplicarea măsurilor legale ce se impun. Totodată, vor fi organizate filtre rutiere pentru a preveni și combate săvârșirea de ilegalități.

În perioada 26-27 septembrie a.c., peste 340 de efective, dintre care 45 de polițiști, 57 de jandarmi și 242 de pompieri vor asigura paza și protecția a 433 secții de votare.

Totodată, pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel, în data de 27 septembrie a.c., peste 360 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, alături de jandarmi, fiind angrenați inclusiv luptători din cadrul Serviciului pentru acțiuni Speciale Dâmbovița și 40 de polițiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul General al Poliției Române.

De asemenea, duminică, 27 septembrie, 192 de polițiști și 152 de jandarmi, alături de alte structuri teritoriale, vor fi prezente la secțiile de votare pentru a asigura paza și protecția acestora, iar pentru o intervenție promptă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în misiuni vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

În ziua procesului electoral, polițiștii dâmbovițeni vor avea în responsabilitate 218 secții dispuse în 192 de locații, iar jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița vor avea în responsabilitate 214 secții de votare dispuse în 152 de locații, unde, vor fi prezente peste 180 de efective ale acestei structuri.

De asemenea, peste 240 de pompieri vor asigura desfășurarea în bune condiții a procesului electoral pentru alegerile locale.

Specialiștii ISU „Basarab I” Dâmbovița au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta, pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi prevederi cu caracter general privind desfășurarea alegerilor locale (https://www.mai.gov.ro/alegeri-locale-2020/).

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

De asemenea, vă reamintim că pentru ziua votului au fost dispuse o serie de măsuri speciale de protecție în contextul pandemiei de COVID – 19, iar persoanele care nu respectă măsurile de protecție sanitară stabilite pot primi amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei, conform prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, pentru prevenirea implicării în activități care ar putea atrage răspunderea penală, vă reamintim următoarele:

Conform art. 385 din Codul Penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Aceeași pedeapsă, la care se adaugă și interzicerea exercitării unor drepturi, se aplică pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, conform art. 386 din Codul Penal.

Nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

De asemenea, conform art. 386 din Codul Penal, fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Orice sesizare va fi tratată cu celeritate și seriozitate, iar efectivele MAI vor manifesta toleranță zero în cazurile de încălcare a legii indiferent de opțiunile politice ale persoanelor implicate.
COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE M.A.I.