Cele mai multe dintre adjectivele limbii române au o formă variabilă, în sensul că își modifică forma după genul, numărul și cazul substantivului determinat:
- Am citit o carte frumoasă.
- Am văzut un film frumos.
- I-am dat fetei frumoase o floare.
Există însă o clasă a adjectivelor invariabile, adică acele adjective care nu-și modifică forma după genul, numărul și cazul substantivului determinat. Unele dintre aceste adjective pun probleme și in comunicarea orală, adică greșeli de ortoepie (pronunțare corectă), dar și în comunicarea scrisă, adică greșeli de ortografie (scriere corectă).
Din această clasă fac parte unele adjective care denumesc culori: roz, mov, lila, kaki, bej, maro, bleu, turcoaz.
Aceste adjective nu se acordă cu substantivul determinat:
- Am cumpărat o rochie roz/mov/kaki/bej/maro/bleu.
Prin urmare, este greșit să pronunțăm și să scriem „Am cumpărat o rochie roză/movă/kakie.”
În lucrările de specialitate se precizează că aceste adjective sunt supuse presiunii uzului, în sensul că se folosesc formele acordate, forme neacceptate de normele literare (Am cumpărat o rochie bejă).
O atenție sporită trebuie să acordăm, în scriere, și adjectivelor cenușiu și argintiu, adjective care sunt variabile, adică își modifică forma după substantivul determinat. Aceste adjective se scriu cu doi „i” atunci când se află după un substantiv articulat hotărât, plural, si cu trei „i” atunci când se află în fața unui substantiv articulat hotărât, plural:
- Norii cenușii au acoperit cerul.
- Cenușiii nori au acoperit cerul.
Această grafie se explică astfel: primul „i” face parte din rădăcina cuvântului (cenușiu), al doilea „i” este desinența de plural (norii cenușii), iar al treilea „i” este articolul hotărât al substantivului, preluat de adjectiv în poziția antepusă (cenușiii nori).
Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!
Bibliografie:
Pană Dindelegan, Gabriela, 2019, Gramatica limbii române pentru gimnaziu, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;
DEX, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, 2016, București, Editura ”Univers Encilopedic”.
DOOM, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, 2005, București, Editura „Univers Enciclopedic”.
Prof. Dorina Enache
Prof. Florentin Daniel Gheorghe