You are currently viewing PASTILA DE GRAMATICĂ: „Decât” sau „Doar”
Concept de l’écriture et de la littérature avec un crayon duquel s’échappe les lettres de l’alphabet symbole de l’inspiration.

PASTILA DE GRAMATICĂ: „Decât” sau „Doar”

Decât” și „Doar” sunt două dintre adverbele restrictive utilizate în limba română, greșeala apărând la folosirea unuia în locul celuilalt.

Primul adverb, „Decât”, este compus din prepoziția „de” și adverbul relativ „cât”. Cu valoare restrictivă, acest adverb apare numai în construcții negative: „Nu am citit decât o carte din lista dată.”.

Norma actuală recomandă evitarea lui „decât” în propoziții afirmative, greșeală des întâlnită în limba vorbită. Deci este greșit să spunem „Am citit decât o carte din lista dată”, pentru că în enunțurile afirmative se utilizează adverbele restrictive „Doar” sau „Numai”.

Utilizarea lui „Decât” în enunțurile afirmative apare mai ales în zona Munteniei, fiind considerată o particularitate regională, însă rămâne o greșeală și o marcă a vorbirii neîngrijite.

Al doilea adverb restrictiv, „Doar”, cu forma „Doară”, în limba veche, își are etimologia în latinescul „de+hora”, așa cum apare în DEX, deși specialiștii nu s-au pus de acord cu privire la acest aspect. Este sinonim cu „Numai” și apare doar în enunțuri afirmative, înaintea unui grup nominal („Am scris doar o compunere”), înaintea unui grup adverbial („Am întârziat doar ieri”) sau înaintea unui grup prepozițional („Au venit doar din satele vecine”).

Deși este sinonim cu „Numai”, în limba de azi se folosește aproape exclusiv „Doar”, dar nici utilizarea lui „Numai” nu este greșită. Această utilizare a lui „Doar” în detrimentul lui „Numai”, în comunicarea scrisă , este pusă pe seama evitării unei eventuale confuzii între „Numai” și „Nu mai”.

Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!

Bibliografie:

Pană Dindelegan, Gabriela,2020,Dicționar de interpretări gramaticale, București, Editura Univers Enciclopedic Gold;

DEX, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, 2016, București, Editura Univers Encilopedic.

 

Prof. Dorina Enache

Prof. Florentin Daniel Gheorghe