You are currently viewing PSIHOLOG: 10 sfaturi pentru gestionarea conflictului in cuplu

PSIHOLOG: 10 sfaturi pentru gestionarea conflictului in cuplu

 • Post category:PSIHOLOG

Conflictul este un aspect normal și inevitabil in majoritatea relaţiilor apropiate și de durată. Ceea ce diferenţiază relaţiile reușite de cele mai putin reușite nu este prezenţa sau absenţa conflictului, ci modalitatea în care acesta este gestionat.
Cand doua persoane traiesc impreuna, este firesc sa existe situatii pe care le percep diferit, sa nu fie permanent de acord unul cu celalalt, sau sa existe momente in care se simt neintelesi. Conflictul in sine nu inseamna ca relatia se afla in impas, deoarece un conflict gestionat in mod constructiv poate imbunatati relatia si va rezolva problemele, in loc sa le agraveze.
Un lucru foarte important de mentionat este ca, in cazul unui dezacord sau conflict,  nu trebuie sa ne centram pe cine are dreptate. Nimeni nu are dreptate, nu exista adevar absolut in cazul conflictului de cuplu, ci doar doua realitati subiective.

 

Cateva sfaturi pentru a gestiona un conflict in relatie:

 1. Incercati sa alegeti un moment in care amandoi sunteti calmi si in care sa nu fiti intrerupti.
 2. Exprimati-va nemultumirea, dar nu acuzati, nu invinuiti si nu insultati.
 3. Faceti afirmatii care incep cu “eu”, nu cu “tu” – ex: “Eu ma simt….. in legatura cu….. si am nevoie de…”
 4. Evitati tendinta de a folosi etichete – ex: “egoist(a)”, “neindemanatic(a)”, neglijent(a) etc.
 5. Fiti concis si vorbiti la obiect – evitati remarcile vagi si generale.
 6. Nu folositi termeni absoluti precum “intotdeauna” si “niciodata”.
 7. Descrieti ce se intampla, nu evaluati si nu judecati – ex: in loc de “Nu iti pasa de mine”, puteti spune “Ma simt neglijat(a) atunci cand…”
 8. Fiti politicosi – ex: folositi expresii ca “te rog”, “multumesc”, “mi-ar placea daca” etc.
 9. In loc sa criticati, incercati sa spuneti ce anume v-ar face placere – ex: in loc de “niciodata nu ma ajuti la bucatarie”, puteti spune ”mi-ar face placere sa gatesti din cand in cand”.
 10. Exprimati-va clar nevoile, nu va asteptati ca partenerul sa va ghiceasca gandurile – ex: in loc de “totdeauna lasi dezastru dupa tine”, puteti spune “te rog sa iti strangi hainele si sa iti pui incaltamintea la locul ei”.

 

Este recomandat ca aceste tehnici sa fie utilizate cat mai des pentru a imbunatati comunicarea. Poate ca nu vor rezolva toate problemele cu care se confrunta un cuplu, insa vor ajuta la mentinerea unei atmosfere generale de respect, intelegere si acceptare a nevoilor celor doi parteneri.

 

Psiholog clinician – Oana Filip