In toate relatiile apropiate si de durata pot aparea situatii conflictuale, sunt normale si inevitabile. Din păcate, relațiile pot uneori să cadă în tipare negative de comunicare și comportament, determinând partenerii să piardă din vedere perspectiva celuilalt și să acționeze în conformitate doar cu propriile dorințe, lucruri care pot rupe definitiv o relație.
A apela la terapia de cuplu sau consilierea de cuplu poate fi un pas foarte sănătos pentru o relație. Acest tip de terapie ajută persoanele implicate într-o relație romantică să obțină informații despre relația lor, să rezolve conflictele și să creasca satisfacția relației folosind o varietate de intervenții terapeutice centrate pe obiectivele fiecarui cuplu in parte.
Terapia de cuplu este inconjurata de propriul său set de stereotipuri si mituri, unele preluate din filme sau mijloace media, altele de la prieteni și familie. Majoritatea rămân în mintea oamenilor, împiedicându-i să caute ajutorul de care ar putea avea nevoie pentru a-și conduce relația într-o direcție pozitivă și plină de satisfacții. Cele mai frecvente mituri pe care le-am intalnit in practica mea de pana acum sunt:
- Mit: Terapeutul va lua partea unuia dintre parteneri și va decide cine “are dreptate”.
Realitate: Terapeutul este neutru si impartial, nu are rol de judecator, ci de observator si mediator. Sarcina lui este de a identifica problemele de comunicare si alte dificultati pe care cuplul le are. Poziția imparțială și neutra a terapeutului va ajuta partenerii să discute deschis despre problemele prin care trec și despre ceea ce simt.
- Mit: Terapia de cuplu este doar pentru persoanele care sunt pe cale să se despartă.
Realitate: Cuplurile cer ajutorul terapeutului de cuplu in diferite faze ale relatiei si pentru motive diverse. Unele vin pentru consiliere premaritala (ceea ce creste cu aprox. 30% sansele reusitei in relatie). Altele atunci cand se confrunta cu probleme de comunicare, conflicte frecvente pe acelasi subiect, sau sunt in pragul unei schimbari majore (aparitia copiilor sau plecarea lor, schimbarea profesiei, mutarea in alta localitate sau tara etc.) Mare parte din cupluri cauta ajutor atunci cand este descoperita o infidelitate sau cand partenerii simt ca incep sa se indeparteze unul de celalalt.
- Mit: Terapia de cuplu va repara relatia indiferent de problemele pe care le are.
Realitate: În medie, multe cupluri intră în tratament numai atunci când lucrurile s-au înrăutățit semnificativ. Ca atare, ei cred că terapia ar putea fi acel medicament minune care sa le salveze relatia. În cele mai multe cazuri, terapia ajuta cuplurile să rezolve unele probleme profunde și provocatoare, insa nu exista garantii de 100%, deoarece relatiile sunt foarte diferite si foarte complexe si uneori nu pot fi salvate. Este important să intrați în terapie cu așteptări realiste. Un terapeut vă va oferi instrumente, dar în cele din urmă depinde de dvs. să le folosiți.
- Mit: Terapia de cuplu dureaza foarte mult.
Realitate: Terapia de cuplu este de obicei un proces pe termen scurt. Obiectivul principal este învațarea instrumentelor pe care cuplul să le folosească pentru a-și imbunatati si dezvolta relația. Majoritatea planurilor de terapie de cuplu au în medie 6-12 sesiuni în total, în funcție de motivele specifice pentru care se solicită terapia și de implicarea fiecărei părți.
Există multe beneficii pe care le puteti obtine in urma acestei forme de terapie. Pe parcursul lucrului cu un terapeut, dvs. și partenerul dvs. veti avea o perspectiva mai largă a relației dvs. și a interacțiunilor individuale. Vi se oferă un spațiu sigur pentru a explora modelele comportamentului dvs. individual și de cuplu, precum și pentru a găsi modalități de a fi mai conștienți de acțiunile și deciziile dvs.
Psiholog clinician – Oana Filip