You are currently viewing PSIHOLOG: DIFERENTA DINTRE PEDEAPSA SI DISCIPLINARE (PARTEA a II a)

PSIHOLOG: DIFERENTA DINTRE PEDEAPSA SI DISCIPLINARE (PARTEA a II a)

  • Post category:PSIHOLOG

Cuvintele “pedeapsă” și “disciplină” sunt uneori folosite în mod alternativ, deoarece multi oameni fac greșeala de a crede că ambele cuvinte înseamnă același lucru. Disciplina ii învața pe copii despre reguli, despre cum să facă alegerile corecte, despre faptul ca orice comportament are consecințe. Pedeapsa insesmna a face un copil sa sufere după ce face o alegere proastă, incalca regulile sau are comportamente nepotrivite.

Termenul de “disciplina” este inrudit cu cel de “discipol”. Discipolul este o persoana care urmeaza stilul de viata si invataturile altei persoane, in acest caz, parintele, urmand modelul comportamentului sau in diferite situatii. De aceea, disciplinarea reprezinta, de fapt, o experienta de invatare. Pentru copil poate fi dificila, frustranta, incomoda, uneori chiar dureroasa. De aceea rolul parintelui este de a-l incuraja pe copil sa persevereze in acest proces de invatare al unor abilitati noi: cum să-și gestioneze comportamentul, să rezolve probleme și să facă față emoțiilor inconfortabile. Disciplina îi ajută pe copii să învețe din greșelile lor și îi învață modalități adecvate social de a face față emoțiilor, cum ar fi furia si dezamăgirea.

Beneficiile disciplinei:
– previne multe probleme de comportament și ii face pe copii sa învete activ din greșelile lor.
– presupune abordări pozitive, cum ar fi sistemele de laudă și recompensă. Consolidarea pozitivă încurajează comportamentul bun să continue și oferă copiilor stimulente clare pentru a respecta regulile.
– favorizează relații pozitive între părinți și copii.
– relatia pozitivă dintre parinti si copii reduce comportamentul de căutare a atenției și îi motivează pe copii să se comporte adecvat.
– in timp ce disciplina permite doze adecvate de vinovăție, nu presupune si umilirea copiilor. Un copil care se simte bine cu sine este mai puțin probabil să facă alegeri proaste. În schimb, va avea încredere în capacitatea sa de a-și gestiona comportamentul.

Exista multe tehnici de disciplinare, care difera in functie de varsta copilului, de comportamentul pe care ne dorim sa il invete sau de cel pe care vrem sa nu il mai foloseasca. Cateva din cele mai eficiente tehnici generale de disciplinare sunt:

1. Fiti un model bun de urmat – una dintre cele mai bune modalități prin care vă puteți învăța copilul despre ce e bine și rău este să le arătați acest lucru prin comportamentul propriu.
2. Explicati consecintele pe care le poate avea un comportament gresit – copilul va sti la ce sa se astepte daca depaseste limitele sau nu isi indeplineste sarcinile.
3. Descurajati comportamentul nepotrivit si incurajati comportamentul bun – nu reactionati excesiv la comportamentele gresite, mai ales cele care nu presupun pericol pentru copil sau pentru altii, care sunt folosite pentru atragerea atentiei, deoarece dispar destul de repede daca sunt ignorate. In acelasi timp, observati si apreciati comportamentele pozitive, acest lucru va motiva copilul sa le repete.
4. Fiti scurt si clar – pastrati reguli simple si repetati-le frecvent.
5. Vorbiti copiilor cu respect – evitati ironia, sarcasmul sau batjocura. Daca le vorbim copiilor fara respect, vor invata sa ne trateze in acelasi fel.
6. Faceti diferenta intre copil si comportament – nu respingeti copilul din cauza comportamentului sau inadecvat. Ajutati-l sa inteleaga ca respingeti comportamentul si nu pe el, ca persoana.
7. Fiti corecti si constanti – copiii trebuie sa cunoasca regulile, iar aplicarea lor trebuie sa fie corecta si constanta. Schimbarea regulilor in mod arbitrar ii face pe copii sa se simta confuzi si le transmite mesajul ca respectarea lor nu este importanta.
8. Ascultati-va copilul – incercati sa il intelegeti, ascultati-l fara sa il intrerupeti si incercati sa vedeti lucrurile si din perspectiva lui.
9. Acordati timp si atentie copilului – in compania parintelui se va simti cel mai bine si va invata cel mai usor – ascultati-l, plimbati-va impreuna, jucati-va, cititi impreuna, incercati sa ii aratati prin puterea exemplului care sunt comportamentele potrivite si cele nepotrivite.

Este normal să te simți confuz și frustrat când vine vorba de creșterea copilului, mai ales cu toate informațiile disponibile despre strategii și tehnici. Incercati sa va faceti timp, informati-va despre o varietate mai mare de perspective asupra disciplinei și apoi veniți cu o abordare parentală care funcționează pentru dumneavoastra si familie. Apelati cu incredere la ajutorul unui psiholog daca nu stiti ce abordare se potriveste mai bine in cazul familiei dvs. Cheia este să interacționați cu copiii cu dragoste și respect, ceea ce va face ca procesul de disciplinare sa decurga fara eforturi prea mari si situatii de nedorit.

Psiholog clinician – Oana Filip