Fie ca e vorba de incalzirea globala, aterizarea pe luna, Oculta Mondiala, tehnologia 5G, cipurile din vaccin, inexistenta virusului Covid-19 sau de faptul ca pandemia Covid a fost planificata, cu totii am intalnit cel putin o persoana care crede intr-o astfel de teorie.
Teoriile conspiratiei sunt convingeri conform carora evenimentele sunt controlate sau manipulate de diverse persoane sau organizatii care au foarta multa putere si sunt rau intentionate, scopul lor fiind de a face rau, a controla, a ascunde informatii si a restrange libertati.
Perioadele de criza, in care incertitudinea si frica sunt foarte prezente, creeaza conditiile perfecte pentru ca aceste teorii ale conspiratiei sa se raspandeasca. Cercetatorii au stabilit ca exista anumite trasaturi care ii fac pe oameni sa fie mai suscetibili la astfel de teorii: trasaturile narcisice, impulsivitatea, un sentiment exacerbat al propriei importante, dar si anxietatea si depresia.
Cateva dintre motivele care explica credinta oamenilor in teoriile conspiratiei sunt:
1. Erorile cognitive – acestea se refera la inclinatia de a gandi folosind mai mult “scurtaturi mentale”si mai putin argumente rationale, bazate pe fapte reale. Cele mai frecvente erori sunt:
– Eroarea de confirmare-tendinta de a lua in considerare doar informatiile care le confirma pe cele pe care le avem deja, sau sunt in acord cu propriile conceptii si asteptari;
– Eroarea de proportionalitate – se refera la presupunerea ca un eveniment important trebuie sa aiba cauze la fel de importante, cu insemnatate mare (ex: asasinarea unui lider politic nu poate avea un autor oarecare, ci este pusa pe seama unei conspiratii mondiale);
– Tendinta naturala de a cauta si a gasi tipare – oamenii incearca sa gaseasca modele si legaturi chiar si atunci cand ele nu exista, incercand astfel sa justifice si sa dea sens unui eveniment.
2. Nevoia de control si siguranta – teoriile conspiratiei pot oferi un sentiment de control si securitate, mai ales atunci cand alternativa poate parea amenintatoare (ex: daca temperaturile cresc in mod catastrofal din cauza activitatilor umane, va trebui sa fac modificari ale stilului meu de viata confortabil. Dar daca persoane pe care le consider ca fiind experte ma asigura ca incalzirea globala e o farsa, voi putea sa imi mentin linistit modul de viata actual).
3. Dorinta de a mentine o imagine de sine pozitiva – cu totii avem aceasta dorinta, iar imaginea pozitiva de sine provine de obicei din rolurile pe care le jucam in viata: meseria, relatiile cu familia si cu prietenii. Cand stim ca influentam pozitiv vietile altora, ne simtim bine cu noi si simtim ca viata noastra este valoroasa. Persoanele care sunt marginalizate social sunt mai susceptibile sa creada in teoriile conspiratiei, pentru ca le ofera sentimentul ca apartin unei comunitati cu care au lucruri in comun .
Oamenii au nevoie de educatie in ceea ce priveste abilitatile de gandire critica atunci cand este vorba de informatii online sau raspandite pe diverse canale media. Simplul fapt ca “s-a spus la televizor” sau ca un prieten a distribuit ceva, nu face ca informatia sa fie neaparat reala. Verificarea sursei, a motivelor pe care aceasta le are, cititul de perspective diferite asupra evenimentului respectiv ajuta la informarea corecta si la mentinerea si dezvoltarea abilitatilor de gandire critica.
Psiholog clinician-OANA FILIP