You are currently viewing PSIHOLOG: 5 MITURIDESPRE DEPRESIE

PSIHOLOG: 5 MITURIDESPRE DEPRESIE

  • Post category:PSIHOLOG

Depresia este un fenomen foarte des intalnit, reprezentat de o serie de simptome ca: tristete, pierderea energiei, a interesului fata de activitatile zilnice, a poftei de mancare, dificultati in concentrare si luarea deciziilor, autocritica, iritare, sentimente de disperare, dureri fizice si idei de suicid. Persoanele cu depresie se simt singure, lipsite de speranta si in general se invinovatesc pentru tot ce li se intampla.

Deși depresia este o tulburare des intalnita, mai ales acum, dupa aproape doi ani de pandemie, multa lume ezită să caute ajutor din cauza dezinformării. Este important să facem distincția între mituri și realitati, deoarece miturile comune despre depresie tind să crească stigmatizarea și prejudecățile legate legate de aceasta tulburare de sanatate mintala si ne pot impiedica sa cerem si sa primim ajutor.

Iată cinci mituri comune pe care este posibil să le fi auzit despre depresie:

 

  1. Depresia nu este o boala reala

Uneori, oamenii cred ca depresia este doar un sentiment trecator de tristețe care se poate activa și dezactiva, sau care trece de la sine daca este ignorat. Cu toate acestea, această afecțiune este o problemă de sănătate mintală foarte complicată care afectează toate aspectele vietii. Nu este un moment de slăbiciune trecatoare, este o problemă medicală care necesită tratament.

 

  1. Daca vorbesti despre depresie, lucrurile se inrautatesc

In realitate, discutiile despre depresie sunt importante si au efecte benefice. Persoanele care suferă de depresie se pot simți ca o povară pentru ceilalți, iar tăcerea perpetuează adesea stigmatizarea acestei probleme. Discuția despre depresie cu prietenii, membrii familiei sau specialistii din domeniul sănătății mintale ii poate ajuta pe cei care se luptă cu depresia să simtă că nu sunt singuri.

 

  1. Toti cei care au depresie trebuie sa ia medicamente

Depresia este o boala tratabila. Deși diverse medicamente sunt adesea prescrise pentru depresie, ele nu sunt singurul tratament care ajută. În combinație cu medicamentele, psihoterapia poate fi prescrisă ca un alt curs de tratament pentru depresie. Terapia poate educa și ajuta o persoană sa dobandeasca noi abilitati de adaptare pentru a gestiona simptomele depresive.  Formele usoare de depresie pot fi tratate doar cu ajutorul psihoterapiei. Schimbările stilului de viață, inlocuirea obiceiurilor daunatoare cu unele sanatoase și exercițiile fizice pot si ele ajuta la reducerea simptomelor depresive.

 

  1. Depresia este provocată doar de un eveniment traumatic

In realitate, desi poate fi provocată si de un eveniment traumatic, de obicei depresia are alte cauze.

Cauza exactă a depresiei este necunoscută, dar este atribuita unei  combinații de factori biologici, genetici și de mediu. Evenimentele traumatice pot declanșa depresia, dar nu sunt singurii factori de risc. Depresia poate apărea și fara motiv, chiar și atunci cand lucrurile par sa mearga bine în viata unei persoane.

 

  1. Depresia trece de la sine

In realitate, simptomele depresiei rareori se amelioreaza fara tratament profesional. Fara interventie terapeutica,  depresia poate persista luni sau chiar ani, sau poate duce la comportamente de auto-vătămare sau la sinucidere.

Tratamentele pentru depresie sunt eficiente și ajuta persoana aflata in suferinta sa revină la funcționarea zilnică normala.

 

Dacă credeți că suferiti de depresie, sau observati ca cineva apropiat se afla in aceasta situatie, este esențial să acordați atenție semnelor, sa apelati la specialistii in sanatate mintala si sa discutati cu familia sau prietenii. Stigmatizarea bolii sau minimizarea efectelor acesteia nu va ajuta pe nimeni sa se vindece.

 

Psiholog clinician – Oana Filip