You are currently viewing EDITORIAL: FILE DE RAZBOI RUSO-RUS. EPISODUL VIII

EDITORIAL: FILE DE RAZBOI RUSO-RUS. EPISODUL VIII

  • Post category:Editorial

PARTEA a II a

vine să încheie povestea familiei Gumiliov-Akhmatova. Celebrul poet Nikolai Stepanivici Gumiliov se căsătorește cu Anna Akhmatova nu înainte de a deveni obsedat de ea. După o perioadă lungă de curtare asiduă, Anna încuviințează să-i devină soție, dar comportamentul ei rece și crud îl duc în pragul sinuciderii de mai multe ori, norocul lui fiind că forța creatoare a tristeții duce la nașterea unor poezii geniale.
Cu aceeași pasiune a iubit autorul nostru și Africa, pe care a vizitat-o în fiecare an, publicând și poeme despre crocodili și girafe (Mihai Șora sigur a fost încântat). Anna Akhmatova a criticat întotdeauna poezia lui Gumiliov, acest lucru ducându-l spre arderea multor manuscrise. Nemulțumit de misticismul vag al simbolismului rusesc, Gumiliov și Serghei Gorodețki au pus bazele așa numitei Societăți a Poeților, al cărui superstar a fost Ossip Mandelștam, cu mențiunea specială a lui Vladimir Nabukov.
La izbucnirea războiului s-a întors în Rusia și s-a înrolat într-o trupă de elită. Aici a fost premiat de două ori pentru curajul său, după care s-a mai plimbat un pic pe la Sorbona, la studii.
În timpul Revoluției din Octombrie, s-a întors de la Paris, în ciuda avertismentelor primite de la amicii lui, în mare parte ca să divorțeze de Anna, ca să publice alte două cărți și să participle la un duel pentru o iubită inexistentă, apărută după o glumă a poetului Voloshin, din care nu a rezultat nimic tragic. Gumiliov nu și-a ascuns niciodată tendințele anticomuniste și nu și-a disimulat nici o clipă deisprețul față de bolșevicii semianalfabeți.
În august devine primul protagonist al unui scenariu de ficțiune pură marca CEKA, când a fost condamnat la moarte pentru „Complotul Taganțev”. în anii 50, din materialele anchetei s-a aflat capul de acuzare: „Nu a informat organele puterii sovietice că i se propusese să facă parte dintr-o organizaţie de ofiţeri complotişti, propunere pe care a respins-o categoric”. A mai trecut un pic de timp până la reabilitarea post-mortem, în 1991.
Au fost filmate două documentare despre viața lui Gumiliov – „Testament” (2011) și „ O noua versiune. Gumiliov împotriva dictaturii „(2009)
RUGĂCIUNE
Soare furios, soare ameninţând
A Domnului faţă înnebunită,
Plutind prin spaţiu;
Soare, arde prezentul
În numele viitorului,
Dar fii milostiv cu trecutul!