You are currently viewing SANATATE: „Ce fac daca am intrat în contact cu o persoană infectată si eu sunt vaccinat?”

SANATATE: „Ce fac daca am intrat în contact cu o persoană infectată si eu sunt vaccinat?”

  • Post category:Sanatate

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în acest moment protejează în procente de până la 90% împotriva formelor grave de COVID-19 și a spitalizării, dar împotriva infectării în procente mai mici.
Pașii de urmat în cazul ca am intrat în contact cu o persoană ce a fost testată pozitiv, prevăd doua situații:
1. Persoana este vaccinata, a intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv și are simptome de COVID-19 .
Direcția de Sănătate Publică trebuie să te testeze în cadrul anchetei epidemiologice, după ce persoana infectată cu care ai intrat în contact te-a indicat drept contract direct al său.
Daca persoana are simptome și este testata pozitiv, trebuie să se izoleze timp de 14 zile. Aceasta perioada de izolare se calculează de la data contactului cu persoana infectata, calculând-se 14 zile de la contact.
Doar persoanele care au intrat în contact direct cu o persoană infectată și care au simptome de COVID-19 după acest contact sunt testate de DSP, indiferent de faptul că sunt sau nu vaccinate.
2.Persoana este vaccinata, a intrat în contact direct cu o persoană testată pozitiv, dar nu are simptome de COVID-19
In acest caz, Direcția de Sănătate Publică nu va testa persoana intrata in contact, iar legea te exceptează de la obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat, Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6.

Ce înseamnă contact direct al unui caz pozitiv de COVID-19:
-Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19.
-Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor).
-Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă).
-Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute.
-Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.