You are currently viewing EDITORIAL: Crucea „Serviciul Credincios” acordată în 1923 unui oficiant superior la Oficiul telegrafo-poștal Pucioasa

EDITORIAL: Crucea „Serviciul Credincios” acordată în 1923 unui oficiant superior la Oficiul telegrafo-poștal Pucioasa

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 68603 din decembrie 1923, regele Ferdinand I a semnat, în București, la 21 decembrie 1923, decretul nr. 6.111 (ambele documente aflate la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 257/1923), prin care i-a conferit lui Cristescu Alexandru II, oficiant superior gr. III la Oficiul telegrafo-poștal Pucioasa, precum și altora, Crucea „Serviciul Credincios” clasa I.

Prezentăm, apelând la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale și de la Batalionul 47 Comunicații și Informatică „General Nicolae Petrescu” din Buzău.

Crucea „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1906 și s-a conferit pentru a recompensa serviciile civile și militare aduse statului. Conform Regulamentului pentru instituirea Crucii și Medaliei „Serviciul Credincios, sancționat prin Decretul regal nr. 3.507 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Crucea „Serviciul Credincios” clasa I se prezenta sub forma unei cruci de metal galben, cu brațele egale și care se lățeau spre extremități, cu capetele terminate în acolade, încărcate, fiecare, cu câte o frunză de stejar (fără pețiol); între brațe, raze convergente, descrescătoare de la mijloc spre margini.

Crucea „Serviciul Credincios” clasa I, model 1906 (avers și revers). Sursa: Batalionul 47 Comunicații și Informatică „General Nicolae Petrescu” din Buzău.

Pe aversul crucii, într-un medalion rotund, s-a gravat în excizie, stema țării de la 1872 (fără pavilion), iar pe revers, tot într-un medalion rotund, între două ramuri de laur și de stejar, dispuse circular și prinse, în partea de jos, cu o fundă, inscripția gravată, tot în relief, pe două rânduri: SERVICIU / CREDINCIOSU. Crucea era surmontată de coroana regală de care, printr-un inel, se prindea panglica de moar albastru-deschis, bordată de câte o dungă argintie pe fiecare margine.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București