Ponoare este un sătuc din județul Mehedinți, la aproximativ 450km de București. O zi petrecută acolo vă va aduce aminte de copilaria în care gadget-urile nu existau , o reîntoarcere în timp.
La poalele munților Mehedinți se găsește singurul pod natural circulabil din Europa – podul lui Dumnezeu. Este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. Nu vă pot spune legenda acestuia, deoarece nu ar avea niciun farmec dacă nu vă va fi povestită de un localnic ponorean.
Și nu este singurul obiectiv turistic natural de acolo. Lacul Zaton este situat la aproximativ 200m de pod. Este cel mai mare lac carstic din România, care apare și dispare in funcție de sezon, pe un curs vechi al Dunării. În primăverile ploioase, imediat după topirea zăpezilor, el poate atinge dimensiuni impresionante: 2,5 km lungime, o suprafață de 2 kmp și peste 20 m adâncime în punctul maxim la nivelul sorbului. I se mai spune și „Lacul Fantomă”.
Ponoare poate că este cea mai bogata comună din România în fenomene carstice, chei spectaculoase și peșteri ce te vor lăsa fără cuvinte.
Oamenii sunt primitori, iar mâncarea locala este imposibil de refuzat.
În ultima perioada, turismul a contribuit la creșterea economiei acestui ținut parca uitat de lume.
În comună găsiți una dintre cele mai frumoase cazări turistice din România, un conac superb în stil tradițional românesc, „Conacu’ Boierului”.
Dacă nu ați ajuns aici, nu mai așteptați!
Veți face cunoștință cu natura, cu munții de calcar, cu pădurea de liliac și cu oamenii care vă vor întâmpina cu brațele deschise.
Aceasta este o filă din România ascunsă, aceste comune ne fac cunoscuți pe plan internațional, dar, din păcate, este prea puțin vizitată.
Răzvan Vișan