You are currently viewing EDITORIAL: Decorație conferită în 1922 unui ziarist din Târgoviște

EDITORIAL: Decorație conferită în 1922 unui ziarist din Târgoviște

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului ministrului ad-interim al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 51.072 din decembrie 1922, regele Ferdinand I a semnat în București, în 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.803, prin care conferea lui Nicolescu Ștefan, ziarist din Târgoviște, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler. Decretul regal a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 216 din 2 ianuarie 1923, p. 10249.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 248/1922 (documentele) și de la Muzeul Jandarmeriei Române (decorația).

Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler, model 1881 (avers și revers).

Ordinul „Coroana României”, instituit în 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Potrivit Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 3.506 din 11 octombrie 1906, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României”: „este o cruce cu brațe egale; fiecare braț este de smalț roșu, având împrejur o dungă de smalț alb; între brațe, cifra Maiestății Sale Regelui. În mijlocul Crucii, în față și în dos, este un medalion de smalț roșu, cu un cerc de smalț alb, împrejurul medalionului. Pe smalțul roșu, în față, se află coroana regală, de oțel (făurită din metalul unuia dintre tunurile luate ca trofee de la inamic, în bătălia de la Plevna de la 28 noiembre 1877), iar pe cercul de smalț alb este scris, în partea de sus: PRIN NOI ÎNȘINE, iar în partea de jos: 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului). Reversul (dosul) medalionului poartă scris, la mijloc, pe smalțul roșu, în linie orizontală: 10 MAI (data încoronării) și împrejur, pe cercul de smalț alb: 1866-1877-1881 (datele respective ale suirii pe Tron, proclamării Independenței și proclamării Regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, este de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Diametrul Crucii este de 40 mm pentru Cavaleri și Ofițeri și de 60 mm pentru Comandori și Mari-Ofițeri. Însemnele Ordinului „Coroana României” sunt atârnate de o panglică moarată, de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului, dunga lată de 6 mm la Cavaleri și Ofițeri”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.