You are currently viewing PSIHOLOG: Când  devine alcoolul o problemă ?

PSIHOLOG: Când devine alcoolul o problemă ?

Alcoolul este atat de larg acceptat – chiar si ca mijloc de a face fata stresului – incat, uneori, comportamentele care sunt de fapt nesanatoase sunt descrise ca fiind perfect normale. Deoarece negarea este o parte inerenta a abuzului de alcool, adesea e dificil sa iti recunosti si sa admiti aceste comportamente problematice.

Consumul responsabil se refera la cantitatea de alcool pe care o poti bea fara a fi in pericol de a dezvolta o problema de sanatate si de consum.

Regasim etalonul de 1 Unitate Alcool (1U) = 12 grame alcool pur in:
– o sticla de bere – 330 ml
– un pahar de vin – 125 ml
– un shot de tarie – 30 ml

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatile de alcool pe care le putem consuma fara sa ne punem sanatatea in pericol, cu recomandarea sa existe zile in care nu consumam deloc alcool, sunt:
– Bărbaţi – maxim 2 U pe zi
– Femei – maxim 1 U pe zi
– Persoanele peste 65 de ani – maxim 1 U pe zi

Cât alcool este prea mult?
– Bărbaţi – peste 14 U pe săptămână sau peste 4 U la o ocazie
– Femei – peste 7 U pe săptămână sau peste 3 U la o ocazie

Consumul abuziv de alcool reprezinta o problema, mai ales pentru ca e dificil de depistat. O persoana care bea excesiv poate fi inca functionala, fara probleme mari asociate consumului de alcool (la serviciu, in relatii, probleme cu legea etc.) Lipsa acestor probleme accentueaza negarea, in special daca exista perioade scurte in care nu bea si in care se convinge singur ca nu are motive serioase de ingrijorare.

Cum stii ca te indrepti catre consumul abuziv de alcool:

1. Incerci sa ascunzi faptul ca bei sau cantitatea de alcool pe care o consumi.
2. Bei mai mult si mai des.
3. Bei din motive emotionale.
4. Ai nevoie de tot mai mult alcool ca sa te imbeti.
5. Iti faci un obicei din a incheia ziua band alcool.
6. Cel putin o persoana din jurul tau iti atrage atentia ca ai o problema cu bautura.
7. Incepi sa ai probleme de sanatate mentala: iritabilitate, schimbari de dispozitie, oboseala accentuata, pierderi de memorie, anxietate, simptome depresive.
8. Nu te mai poti relaxa sau simti bine decat consumand alcool, chiar daca esti inconjurat de prieteni.
9. Bei singur.
10. Continui sa bei chiar daca incep sa apara consecinte neplacute asupra organismului sau asupra relatiilor cu ceilalti.
11. Minim unul dintre domeniile vietii (munca, familie, prieteni) incepe sa fie afectat de faptul ca bei (devii iresponsabil, faci greseli, intri in conflicte etc).
12. Incepi sa bei din ce in ce mai devreme, uneori chiar dimineata.

Multi oameni pot bea ocazional, fara probleme. Cu toate acestea, consumul prelungit de alcool in cantitati mari este o problema grava, cu efecte nocive asupra sanatatii fizice si mentale, relatiilor personale si carierei. Cunoscand diferenta intre consumul responsabil si cel abuziv, iti poti da seama daca tu sau cineva apropiat are o problema cu bautura si poti lua masuri inainte ca situatia sa scape de sub control si schimbarea comportamentelor de consum sa devina foarte dificila.

Psiholog clinician-OANA FILIP