You are currently viewing EDITORIAL: GAZ RUSESC SAU GAZ AMERICAN?

EDITORIAL: GAZ RUSESC SAU GAZ AMERICAN?

  • Post category:Editorial

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris pe Twitter, Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
Ce a vrut să ne transmită cu această declarație? Că în urma acestei decizii Rusia va scumpi gazul sau va închide conductele existente? În orice situație din cele două ne-am afla, Europei nu îi mai rămâne decât să cumpere de la americani GNL( Gaz natural lichefiat). Poate chiar la prețul spus de Medvedev, nu am idee.
Însă ca acest lucru să se și întâmple, Europa mai trebuie să fie echipată și cu infrastructura necesară. Germania nu are momentan un terminal GNL, dar caută soluții.
„Gazul lichefiat este o soluție alternativă la importul de gaz rusesc”, a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz, amintind că „mai multe proiecte” pentru terminale se află în lucru în nordul țării. Una dintre cele mai avansate țări europene în această direcție este Polonia, care a dorit foarte mult să se elibereze de dependența de Rusia.
Încă din 2006, a început să construiască un terminal GNL la Marea Baltică, care a intrat în funcțiune în 2016. Însă Germania este dependentă de gazul rusesc, pentru nevoile sale energetice, atrăgând mai mult de jumătate din importurile sale de gaze din Rusia față de aproximativ 40% în medie pentru țările UE, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat. Putin a subliniat deseori că nu va folosi niciodată gazul ca armă geopolitică și nu există astăzi nicio intenție că Rusia va încerca să arunce Germania în întuneric dacă vor fi impuse sancțiuni mai grele față de cele deja aplicate.
O știre apărută în The Guardian ne informează că emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, este așteptat să-i spună președintelui american, Joe Biden, că țara sa va analiza furnizarea unor gaze lichide de urgență pe termen scurt pentru a ajuta la înlocuirea oricăror penurii în cazul în care Rusia va întrerupe livrările către Germania, SUA neputând singură asigura cantitatea necesară. Qatarul caută să găsească soluții de a aproviziona Europa prin transferul surplusului de gaze din depozitele din estul Asiei. Qatar este cel mai mare furnizor global de gaz natural lichefiat (GNL), alături de Australia.
Deci, schimbăm furnizorul, evident și prețul va fi altul. Prețul nou al gazului se va răsfrânge asupra economiilor europene, a producătorilor sau consumatorilor casnici. Deja este una dintre marile probleme, fără ca Rusia să închidă robinetul.
Scholz a rezolvat momentan problema impusă de Washington. A pus el în aplicare varianta care servește cel mai bine intereselor poporului german sau a cedat în fața presiunilor lui Biden?
Va mai avea el ocazia să traseze un nou curs care să întărească noi alianțe pe coridorul eurasiatic, sau va sprijini necondiționat ambițiile geopolitice ale Washingtonului?
Va accepta rolul esențial al Germaniei într-o nouă ordine mondială, în care mai multe centre de putere își împart în mod egal dominația globală și în care conducerea rămâne dedicată multilateralismului, dezvoltării pașnice și securității pentru toți, sau va încerca să susțină sistemul postbelic zdrențuit care și-a depășit în mod clar termenul de valabilitate?

Răzvan Ionescu