„Patriotismul încă mai inspiră scriitorii târgovișteni!”- este concluzia la care a ajuns doamna Oana Soare, ca urmare a participării la evenimentul cultural-literar organizat în cadrul manifestărilor ce au fost dedicate Zilei Naționale a României. Întâlnirea a avut loc în data de 28 noiembrie 2022, în Sala Oglinzi a Cercului Militar Târgoviște, la invitația doamnei Dorina Radu, directorul acestei instituții, și a Cenaclului literar-artistic „Vasile Cârlova” reprezentat de Flori Bungete.
Invitată de onoare, POEZIA PATRIOTICĂ, ridicată la rang de cinste prin cuvânt și culoare, de către poeți dâmbovițeni și artiști plastici, uniți „în cuget și simțire” de același sentiment: PATRIOTISMUL. Cum altfel poți să gândești și să scrii cu sufletul, cum poți vedea bogățiile și frumusețile patriei, cum poți vedea bunătatea și ospitalitatea oamenilor, cum poți avea încredere în tinerele vlăstare, cum poți gira viitorul raportându-te la trecut fără să fii patriot?
„Hai să dăm mână cu mână!”…
Și-au dat mâna într-un cadru de poveste, scăldat în lumină și mii de nuanțe coloristice ce emanau din tablourile care au alcătuit expoziția de pictură CULORI ÎN SĂRBĂTOARE, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, reprezentată de domnul Voicu Constantin, Cenaclul literar LUCEAFĂRUL de PUCIOASA, al Bibliotecii „Gh. N. Costescu”, prin prezența doamnelor Sprânceană Violeta, Florentina Mihăilescu și Cristina Palos, Armata Română, reprezentată de cadre militare active si personal civil din Garnizoana Târgoviște, artiști plastici, reprezentați de domnului Dragoș Săndulescu , maior în rezervă, poetul dâmbovițean prof. Vasile Ion, din Finta, și alții.
Domnul prof. Voicu Constantin, poet și publicist consacrat a ținut, în alocuțiunea sa, să scoată în evidență faptul că avem cea mai frumoasă țară din lume, una dintre cele mai bogate, dar și una dintre cele mai vitregite. A dat apoi citire câtorva dintre poeziile domniei sale, poezii de o încărcătură emoțională aparte, emanând peste întreg auditoriu dragostea de neam și țară, de tradiții și obiceiuri românești. În completare, versurile celorlalți poeți prezenți nu au făcut decât să sublinieze, dacă mai era nevoie, că scriitorilor români contemporani, indiferent de vicisitudinile și fărădelegile sociale nu le pot fi suprimate sentimentele patriotice. Din contră, poate tocmai de aceea simțămintele și gândirile le sunt amplificate, ținându-i in stare de veghe permanentă. Amintesc aici finalul poeziei „Tu vei renaște”, autor Flori Bungete:
„Dacă iubești fără să speri,
Și te îndrepți spre nicăieri,
Nicicând o Românie Mare,
Nu vei cuprinde-ntre hotare!
La luptă dar, poeții mei,
Voi sunteți niște corifei!”
Atât măicuță de vei spune,
Tu vei renaște din tăciune.”
Tot despre dragostea de țară și recunoașterea valorilor înaintașilor noștri, fie ei domnitori, scriitori, poeți, cercetători, pictori, doctori, aviatori, folcloriști, interpreți, etnologi, profesori, învățători, cei care au avut rădăcinile adânc înfipte în pământul acestui meleag încărcat de istorie ori au locuit temporar, atrași de frumusețea locurilor și potențialul județului nostru, a făcut vorbire doamna Sprânceană Violeta, de la Pucioasa. Surpriza evenimentului a venit din partea doamnei Dorina Radu, cea care a dat citire unei poezii scrisă de o elevă a Colegiului Economic „Ion Ghica”, tânăra poetă Mariana Faur, special pentru această întâlnire, intitulată simbolic, „ Randez-vous pentru patriotici”:
Toată istoria poporului român poate fi stocată
Într-un documentar de 24 de ore la care te poţi uita
Cu sufletul la gură alături de cei pe care nu îi cunoşti.
Primul Război Mondial a fost acum două ore,
Criza Economică a durat 10 secunde,
Iar Al Doilea Război Mondial a fost acum 30 de minute.
Nu am apucat Revoluţia Comunistă
Şi regret că nu am fost contemporană sufleteşte
Cu tovarăşul Ceauşescu, fiind născută într-o coajă din Arcul Carpatic.
Am mângâiat Crişurile rumene
Şi am făcut baie în Râul Prut
Când ţara îmbătrânea treptat,
Iar alţii o slujeau la poalele acesteia.
În cele din urmă, patriotismul ca o brăţară civică
Va rămâne un element comun al poporului.
De ce nu vă învăţaţi copiii despre istoria pe care aţi trăit-o?
Da, chiar așa? Voi, oameni mari, de ce vă renegați istoria, scormonind în mizerii spre a răstălmăci cuvintele înaintașilor voștri după bunul vostru plac și interese? Luați exemplu de la astfel de tineri, luați exemplu de la scriitori, luați exemplu de la poeții târgovișteni pe care încă îi mai inspiră patriotismul! Dragostea de țară și neam –„un element comun ai poporului!”. Îmi place să spun: nu poți atinge viitorul cu mâna, dacă dai drumul trecutului din mână”. Fiți liantul, puntea de legătură, fiți ROMÂNI!
Flori Bungete