In urma cu un an, vorbeam despre suferința pe care natura o îndură, in urma inconștienței noastre.
Am spus ca anul 2020 a devenit acela in care, pentru prima data in istorie, omul este implicat direct in proporție de 96% pentru modificările aduse climei (prin antropizare, poluare etc).
Măsurile care s-au luat in urma cu un an au fost irelevante, ba chiar in unele state inexistente.
Raportul ONU publicat acum 3 săptămâni, printre multe alte aspecte, ne arată ca ne îndreptam spre efecte ireversibile, dramatic fiind faptul ca, in toate scenariile posibile, pana in anul 2050, Antartica nu va mai avea gheata in luna Septembrie. Este, poate, cel mai catastrofal efect. Nu doar ca nivelul oceanului va creste, dar radiațiile nu vor mai fi reflectate către atmosfera si, astfel, temperatura de la nivelul Pământului continuând sa crească, după 10.000 de ani de stabilizare. Oamenii de știință numesc aceasta perioada Antropocen.
In prezent, gheata de la poli se topește amețitor de repede (nu mai puțin de 10.000 metri cubi pe secunda), Groenlanda riscând sa fie pierdută. Nu e ca și cum am putea zice: ,,topim niște gheata și mai apoi o reinghetam”. Pentru a se reface din nou, temperatura trebuie sa fie și mai scăzută decat înainte, ceea ce la momentul actual sau in viitorul apropiat este aproape imposibil.
Astfel, efectele devastatoare vor veni in lanț. Și nu peste câteva decenii, ci acum. Exemplele sunt multe: uragane care distrug totul in calea lor, secete, zăpada la polul ariditatii (Atakama), incendii etc. Sunt doar câteva dintre consecințe.
Distrugerea habitatelor unor animale si, automat, dispariția acestora este o alta tragedie. In prezent mai exista doar 4% fauna sălbatică si 70% din totalul păsărilor sunt domesticite.
Dacă acum un an aveam o usa deschisă de salvare, anul 2021 ne oferă doar un gemuleț deschis pentru a stopa toate dezastrele asupra naturii, dar care pun in pericol existența speciei umane.
Avem un target de atins pana in 2050: temperatura medie anula sa rămână la nivelul la care este acum. Dacă vom depăși pragul de creștere cu încă 1,5 grade, este absolut catastrofal.
Se aproximează ca in următoarele decenii, 87 de milioane de persoane vor muri din cauza poluării.
Dacă reușim sa ne stabilizăm consumul de apa, risipa de mâncare, reciclarea gunoaielor și sa conștientizam faptul ca suntem intr-o perioada critica, putem salva planeta.
Măsurile care se impun sunt printre cele mai drastice, necesita răbdare și o abordare total diferită ca cea de pana acum.
Dar merita? Absolut!
Fiecare dintre noi poate contribui la atingerea celui mai măreț obiectiv: salvarea planetei Terra și salvarea noastră, a oamenilor.
Totul depinde de noi!
Prof. Răzvan Vișan