You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit unui farmacist și industriaș din județul Dâmbovița (1895)

EDITORIAL: Ordinul „Coroana României” conferit unui farmacist și industriaș din județul Dâmbovița (1895)

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui Al. Lahovari, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 8.815 din 9 mai 1895, regele Carol I a semnat la București, în 10 mai 1895, decretul nr. 2.478 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 55/1895), prin care acorda lui Seimann Eduard, farmacist și industriaș din județul Dâmbovița, precum și altora, Ordinul „Coroana României” în gradul de Cavaler.

Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, descrierea decorației și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de la Muzeul Jandarmeriei Române. Ordinul „Coroana României”, instituit în 10 mai 1881, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” (Decretul nr. 2.002 din 6 august 1885, aflat, în copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642), Ordinul „Coroana României” se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu diametrul de 40 mm pentru Cavaleri, smălțuită roșu, cu marginea de smalț alb.

Pe avers, pe mijlocul crucii, într-un medalion rotund, smălțuit roșu, se află coroana regală, de oțel, ce se termină printr-un glob surmontat de crucea „Trecerea Dunării”. Medalionul este înconjurat de o bordură, smălțuită alb, în care s-a scris cu litere și cifre aurii: * PRIN NOI ÎNȘINE * 14 MARTIE 1881 (data proclamării regatului). Pe revers, într-un medalion asemănător cu cel de pe avers, s-a scris, orizontal, cu cifra și litere aurii, 10 MAIU (data încoronării) și, în bordura albă, de asemenea, cu auriu: * 1866 * 1877 * 1881 (datele urcării pe tron, proclamării Independenței și proclamării regatului). Cifra regală, între brațele crucii, ca și montura crucii, sunt de argint pentru Cavaleri. Panglica este de culoare albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare margine de culoarea oțelului.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Istorice Centrale