În urma intervenirii Ministerului de Interne, cu prilejul Încoronării Suveranilor României, precum și urmare a raportului lui I. G. Duca, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 50.543 din octombrie 1922, regele Ferdinand I a semnat în București, la 30 decembrie 1922, decretul nr. 5.797 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 247/1922), prin care a acordat lui Alexandrescu Ion, fost magistrat, avocat din Târgoviște, județul Dâmbovița și lui Bărbulescu N., revizor școlar din județul Dâmbovița, Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, cu dreptul de a purta însemnele civile. Prin același act normativ, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 215 din 31 decembrie 1922, decorația s-a acordat și altor persoane, atât în gradul evocat mai înainte, cât și în gradele de Mare Ofițer, de Comandor și de Ofițer.
Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea decorației, precum și reproducerile grafice ce provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale și de la colecționarul Nelu Aldea.
Ordinul „Steaua României” a fost instituit prin legea nr. 1.108 din 10 mai 1877 (publicată în „Monitorul Oficial” nr. 107 din 12 / 24 mai 1877, pp. 3159-3160) și avea scopul de a recompensa serviciile civile și militare aduse statului român. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Steaua României”, sancționat prin Decretul nr. 3.505 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): «Ordinul „Steaua României” este o cruce de smalț albastru-închis, înconjurată de raze convergente, purtând deasupra coroana regală. Centrul crucii, în formă de medalion, este de smalț roșu, având în față vulturul și în dos coroana și cifra regală.
Împrejurul medalionului de smalț roșu, în față, este un cerc de smalț albastru-închis, ca mai sus, pe care stă scrisă deviza „IN FIDE SALUS” (SALVAREA ÎN CREDINȚĂ). Cercul de smalț albastru-închis este înconjurat și el de o ghirlandă de ramuri de stejar verde, care, de asemenea, este și împrejurul medalionului de smalț roșu, în dos. Insemnele Ordinului sunt de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Cavalerii poartă crucea, cu un diametru de 40 mm, atârnată de o panglică moarată roșie, cu câte două dungi albastru-închis pe fiecare margine, dungile interioare late, fiecare, de 3 mm și cele exterioare (de pe marginea panglicii) de 2 mm».
dr. Ștefan Laurențiu Szemkovics,
Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București