You are currently viewing EDITORIAL: SPOVEDANIA LUI RIZEA

EDITORIAL: SPOVEDANIA LUI RIZEA

  • Post category:Editorial

Deși majoritatea mass-media din România nu acordă spațiu acestui subiect, el nu are cum să nu explodeze pe masa președintelui și a statului de drept din România.
E curios cum, pâna la momentul de față nicio instituție nu s-a autosesizat. Provocarea majoră este chiar pentru președintele Johannis, care nu are cum, la un moment dat, să nu fie întrebat direct despre acest subiect. Pentru că președintele este, conform Constituției României, „cel care veghează la” …, la o mulțime de lucruri care privesc democrația, independența (inclusiv a justiției), a statului de drept și a României.
Fie că vrea sau nu, va trebui să dea un răspuns la acuzațiile fugarului Rizea și la ceea ce fac instituțiile statului pentru elucidarea dezvăluirilor acestuia. Sau sunt doar simple bârfe fără dovezi, aruncate de un fugar reținut in ultimă instanță de instituțiile moldovenești aceleași care acum ceva timp ii acordau cetățenie? Ce știe președintele, cel mai informat om din stat, mai funcționează aceleași rețele care vulnerabilizează atât statul cât și cetățeanul român? Rețele care sifonează banii publici spre buzunare private sau care subordonează, la solicitarea unor ambasadori străini influenți, interesele statului român către cine dă sau promite mai mult?
Dacă nu se vor interzice și responsabiliza prin lege orice contacte paralele, adică în afara cadrului oficial aprobat și al politicii externe aprobate a statului român, a oricărui oficial, vom avea tot timpul oportuniști și oameni orientați care vor sacrifica interesele țării în favoarea unor interese străine, în schimbul unor beneficii politice, private, de putere sau pecuniare.
Un șef de serviciu de informații, ministru sau orice conducător al oricărei instituții a statului, nu poate avea o altă agendă, alte obiective decât cele stabilite la nivel politic în stat, fie că îi convine sau nu.
Doar cei care sunt votați și/sau aleși și numiți pentru a îndeplini atribuții pe linie politico-executivă pot stabili linii directoare de politică internă sau externă într-un stat democratic. Pe care și ei in mod firesc trebuie să le urmeze. Ceilalți pot fi doar consultanți și au obligația de a duce la îndeplinire cele stabilite, fie că le convine sau nu. Nu pot negocia în nume propriu alte lucruri, nici cu entități statale și nici cu entități private.
Acesta e jocul democratic și baza funcționării societăților occidentale. Niciun reprezentant al unui stat occidental nu negociază personal și pe „spatele statului”, un aspect care e în contradicție cu politica țării de apartenență.
Orice alt fel de „joc” e trădare națională sau, cel puțin, o infracțiune penală în orice regim politic.
Interesele de stat sunt stabilite la nivel de președinție, guvern și parlament, și nu la nivel de șefi de instituții precum servicii, parchete, instanțe sau grupări transpartinice de interese oneroase.
Trebuie să vegheze președintele la așa ceva? Cam da, conform Constituției. Deși mulți cred că „Jurnalul lui Rizea”, așa fierbinte cum e, a căzut în mâinile justiției din România, el e o castană la fel de fierbinte și în mâinile președintelui României, prea des „îngrijorat” și „preocupat”, dar fără reacție efectivă la multe anomalii din societatea românească.
La un moment dat va trebui să răspundă referitor la modul în care statul român gestionează acest „dosar”. Are implicații mult prea adânci și la toate nivelurile. Mentionarea in mod repetat a unor reprezentanți ai serviciilor secrete, ca fiind parte a unei puteri oculte ,alta decât statul român pe care il reprezintă și al căror interese ar trebui să le apere, aduce un mare prejudiciu de imagine instituției.
Atragerea repetată in scandaluri media a unor ofițeri români, implicarea lor in activități dubioase altele decât obligațiile de serviciu, creează o stare de incertitudine, dezamăgire si frustrare in rândul corpului de ofițeri. Aceste lucruri nu se intâmplă de ieri de azi ci de foarte mult timp. Noroc cu emisiunile Ancăi Alexandrescu că a aflat și Băsescu ce mai făceau băieții deștepți prin spatele lui! Președintele Johannis are obligația, ca in calitate de președinte al CSAT să apere interesele statului și de vulnerabilitățile ce decurg din acțiunile compromițătoare la adresa statului a foști sau actuali ofițeri. Pe lângă aceasta, președintele ar trebui să iasă din jocul politic și să se ocupe de țară și de funcționarea ei.
De răspunsul României la pandemia de coronavirus, de eficiența instituțiilor statului pe toate liniile, a serviciilor și a justiției, de funcționarea statului de drept și al economiei în această situație de criză. ACUM !!!

Răzvan Ionescu