You are currently viewing O lecție și cei mai buni profesori

O lecție și cei mai buni profesori

  • Post category:Editorial

Am primit o lecție, din nou, de la cei mici. Le-am propus ca temă să aleagă și să vorbească despre „modelul lor”. Le-am spus și termenul în limba engleză și le-am explicat în puține cuvinte ce înseamnă „role model”. Persoana pe care o aleg trebuie să fie un exemplu de comportament, îi influențează, pot învăța multe de la ea.
Am avut emoții! Recunosc că am fost influențată de adulți. Văd zi de zi oameni mari care își aleg ca reper persoane mici care nu au nimic de dat. Nimic!
Persoane care promovează insensibiliatea, indecența, incultura, ura față de ceilalți.
Oameni care uită că sunt oameni și ne țin discursuri motivaționale.
„Modele” de perfecțiune se perindă prin fața noastră.
Vieți poleite cu aur, care nu vor să mai recunoască rugina, sunt surprinse de aparatele de fotografiat și camerele de filmat. Unii se încumetă și scriu rânduri lipsite de sens, esență și suflet. Sunt peste tot: la televizor, pe rețelele de socializare. Strălucesc în hainele lor și ne dau sfaturi cum să ajugem mari și tari. Și au admiratori! Mulți! Aș spune că ne învață să uităm de noi și să ne transformăm în cineva pe care nu-l cunoaștem, dar îl etalăm publicului larg.
Senzaționalul ia locul obișnuitului, imaginea ia locul cuvântului. Toate acestea stau sub umbrela unei fericiri contrafăcute.
Și uite că vin copiii și ne amintesc cine suntem.
Cei mici au ales ca „model” dragostea. DA! DRAGOSTEA! Au spus simplu: mama, tata, fratele, sora,bunica, bunicul, mătușa, vărul. Ei încă știu că dragostea te face să crești. Am încredere mare in ei! Cea mai mare încredere! Nimeni nu îți poate oferi răspunsuri și întrebări ca ei. Și datorită lor am și eu răspuns la această provocare și nu pot să renunț la plural. Modelele mele sunt copiii.
Este una dintre cele mai frumoase lecții pe care le-am primit.
Nu vă pierdeți în „modele” strâmbe. Nu vă uitați în mulțimea celor care susțin că ambalajul contează.
Nu vă grăbiți să împrumutați ceea ce nu vă arată așa cum sunteți.
Aplecați-vă puțin și uitați-vă în ochii unui copil! Acolo vă regăsiți, cu siguranță.

Elev Iulia Gândea Roșoiu