You are currently viewing PSIHOLOG: 5 mituri despre dragoste si relatii

PSIHOLOG: 5 mituri despre dragoste si relatii

  • Post category:Editorial

Intrăm în relații cu anumite pareri sau convingeri despre cum ar trebui să fie cele bune și despre cum ar trebui să ne simțim pe parcursul lor. Aceste presupuneri ne determină comportamentul în relație si constituie baza pentru evaluarea satisfacției relației și a opiniilor noastre despre compatibilitatea pe termen lung cu partenerul.

Există o mulțime de mituri despre relații. Acestea sunt idei greșite (deși probabil bine intenționate) despre dragoste și relații pe care societatea noastră a ajuns să le accepte drept adevăr, fiind considerate ‘înțelepciune romantică”. Aceste mituri sunt reflectate continuu în cultura populară, în mass-media, filme,romane de dragoste si chiar si pe retelele sociale. Luate ca adevar absolut, pot fi extrem de dăunătoare, deoarece sunt idei care nu se potrivesc cu oamenii reali și cu sentimentele reale. Sunt „idealuri” înalte, care rareori se aplică sau se intampla în viată.

Exista multe mituri referitoare la relatii si iubire, dar printre cele mai des intalnite regasim:

1. Partenerul perfect – există undeva o persoană care răspunde la toate nevoile, dorințele și fanteziile noastre.
Realitate: nimeni nu este perfect și, daca ne comparăm partenerii cu acest ideal, vom fi inevitabil dezamăgiți. Putem facem greșeala de a crede că este partenerul nepotrivit și, ca urmare, sa renuntam prea devreme la o relație. În realitate, ceea ce trebuie să găsim nu este un partener „perfect”, ci mai degrabă un partener compatibil. Pentru fiecare dintre noi există anumite calități pe care le considerăm absolut necesare într-un partener. Trebuie să stabilim care sunt aceste calități esențiale, să stabilim că partenerul nostru are aceste calități și apoi restul devine negociabil.

2. O relație reusita merge de la sine, fara efort
Realitate: relațiile sunt probabil cel mai complicat lucru pe care îl facem în viață, așa că vor necesita mult efort. Iți îmbini propria viață, nevoile, dorințele, visele și speranțele (acestea schimbându-se în timp și ca răspuns la diferite circumstanțe), cu cele ale unei alte persoane ale cărei nevoi, dorințe și vise separate sunt, de asemenea, in schimbare.

3. Daca facem un copil, problemele se vor rezolva
Realitate: Aparitia unui copil e o experienta minunata, dar este, in acelasi timp, un factor de stres extrem de important. Dacă aveți deja probleme, ar trebui să vă ocupați direct de ele și să nu vă așteptați ca un bebeluș să le facă să dispară. Satisfacția conjugală scade aproape întotdeauna după nașterea primului copil al unui cuplu, incercati sa țineți cont de acest lucru atunci când planuiti extinderea familiei.

4. Gelozia e semn clar de iubire
Realitate: Gelozia apare adesea din cauza nesigurantei si poate transforma partenerul intr-o persoana posesiva, pasiv-agresiva si supraprotectoare. Posesivitatea și gelozia sunt sentimente nesănătoase. Adevărata dragoste este construită pe respect reciproc și încredere, iar lipsa acestora poate îndepărta un cuplu în cele din urmă.

5. Nu te culca niciodată supărat
Realitate: nu este realist sa te astepti ca de fiecare data sa rezolvi conflictul cand e deja tarziu, esti obosit, nervos si trebuie sa te si trezesti devreme. Uneori e mai intelept sa luati o pauza. Fiți de acord să nu vă culcați niciodată fără a decide când să continuați discuția. Când te trezești odihnit, poți aborda problema cu mai mult calm și claritate și poti să gasesti mai usor o soluție constructivă.

Pentru a avea o relatie fericita trebuie sa ne desprindem de miturile prezente permanent in viata noastra, sa ne cunoastem partenerul si pe noi insine, sa discutam deschis despre nevoile, dorintele si nemultumirile pe care le avem. Nu exista o reteta pentru relatia perfecta, pentru a vedea schimbări pozitive, partenerii ar trebui să depuna eforturi pentru a rezolva problemele. Daca eforturile nu dau rezultate, puteti gasi oricand solutii cu ajutorul unui terapeut de cuplu.

Psiholog clinician-OANA FILIP