You are currently viewing SERIAL: DIN ISTORIA SATULUI GEMENEA (JUDEŢUL DÂMBOVIŢA). SCRIERI, MEMORII ȘI DOCUMENTE DE ALTĂDATĂ. EPISODUL XX

SERIAL: DIN ISTORIA SATULUI GEMENEA (JUDEŢUL DÂMBOVIŢA). SCRIERI, MEMORII ȘI DOCUMENTE DE ALTĂDATĂ. EPISODUL XX

  • Post category:SERIAL
  1. Petre D. Simion (1909-1982)

 IV.1. Petre D. Simion. Repere biografice

Petre Simion (1909-1982)

Petre Simion s-a născut la 21 decembrie 1909 în satul Gemenea – Onceşti, tatăl său Dumitru[ Dumitru Simion era fiul Mariei Ivașcu și a lui Gheorghe Simion Neagu (1853-1928). Acesta din urmă era fiul lui Simion Neagu originar din satul Dragodănești și al Paraschivei Oncescu, fiica lui Oprea Oncescu din satul Gemenea-Oncești. Gheorghe Simion Neagu s-a căsătorit cu Maria Ivașcu (fiica lui Gheorghe Ivașcu și a Mariei Oncescu) din Capu Costei și au avut cinci copii: Ioan, Dumitru, Eufrosina, Galina și Ana. ] fiind agricultor iar mama Carolina[ Carolina era fiica lui Nicolae Iova (1867-1942) și a Elenei. Carolina Iova mai avut încă doi frați, Ioan și Iosif și două surori : Filofteia și Maria.], casnică.
Dumitru și Carolina Simion au avut unsprezece copii dintre care nouă au murit de mici râmânând în viață doar Petre și fratele său Pavel. Petre Simion a urmat cursurile şcolii primare de 4 clase în satul său natal Gemenea, școala începând-o în anii primului război mondial, în anul 1917.
S-a căsătorit cu Elena Mirițescu cu care a avut nouă copii, dintre care trei s-au stins de mici.Toată viața și-a petrecut-o la Gemenea, satul pe care l-a iubit, fiind martorul perioadei interbelice, a celor două războaie mondiale, a instaurării comunismului dar și a epocii care a urmat până în anul 1982 când s-a stins din viață. Petre Simion a participat la Campania din Est în al doilea război mondial, ca sergent al Armatei Române, fiind rănit la mână şi picior în luptele de la Odessa. Fiind încă din anii tinereții adept al ideilor socialiste, apoi membru al Partidul Social Democrat, după anul 1947 s-a încris în Partidul Comunist Român.

A lucrat apoi ca agent agricol, casier, brigadier la Întovărăşire, dar și ca primar al comunei Gemenea, în anii 60 ai secolului trecut. Spirit practic avea idei înnoitoare pentru care luptat să fie puse în practică. Petre Simion a fost acela care s-a opus la înfiinţarea Cooperativei Agricole de Producției (CAP), în comuna Gemenea folosindu-se de diplomaţie, viclenie și compromisuri în limitele legilor juridice şi morale. Pentru aceast fapt a fost şi este încă pomenit și apreciat de consătenii săi care astfel au prosperat economic faţă de vecinii lor din comunele apropiate : Malu cu Flori, Văleni-Dâmbovița care au avut mult de suferit de pe urma instituirii colectivizării. În calitate de primar al comunei, a condus şi sprijinit efectiv construierea Căminul Cultural din Gemenea, în anii 1964-1967. A realizat cu mult tact și pricepere și alte lucrări edilitare pentru bunăstarea  locuitorilor din Gemenea cum a fost : canalizarea unei porțiuni de legătură între pâraiele Valea Scursurii şi Valea Rudei (Onceşti), în dreptul şcolii primare din acest sat, evitându-se inundarea şoselei, caselor şi grădinilor din aval, a transformat o potecă în drum comunal, care și astăzi face legătura între Strada Principală şi Strada Ţuţuianu (Drumul Republicii), stradă pe care ulterior s-au construit gospodării, a cedat teren pentru drum de acces la proprietăţile lor unor consăteni. În calitate de epitrop (membru în Consiliul Parohial Onceşti), a iniţiat extinderea Cimitirului Onceşti, donând teren din proprietatea sa pentru despăgubirea celor în cauză.

Petre Simion a crescut și educat împreună cu soția sa Elena, 6 copii, dintre care 4 au studii superioare : Teofil (inginer), Iosefina, (profesoară de limba română), Petre (şofer, agricultor), Floarea (muncitoare), Dumitru (inginer), Teodor, (profesor de geografie, fost inspector școlar, membru fondator al Universității Valahia din Târgoviște, actualmente conf. univ. dr. la Departamentul de Geografie, Universitatea Valahia din Târgovişte). Petre Simion fost omul timpului său, înzestrat cu reale calități umane și morale fiind un sprijin pentru consătenii săi, dornic de cunoaștere, autodidact şi cititor pasionat în istorie, geografie, religie. Am avut ocazia ca în anii copilăriei mele să îl cunosc pe domnul Petre Simion și întreaga sa familie iar mai apoi după dispariția sa, în anul 1982, să îi frecventez vasta bibliotecă de la Gemenea-Oncești, iar mai târziu unul dintre fii săi, domnul conf. univ. dr. Teodor Simion avea să îmi fie profesor și mentor în anii studenției mele (1993-1997).

Petre Simion v-a rămâne pentru veșnicie în amintirea familiei dar și în inimile celor care l-au cunoscut de-a lungul timpului. A lăsat posterității 5 caiete de Memorii cu file din istoria comunei Gemenea, portrete, întâmplări, amintiri personale, familiale, care prezintă interes pentru urmaşii săi dar și pentru comunitatea unde a trăit o viață întreagă.

Deși aceste Memorii se bazează mai ales pe surse orale, ele sunt deosebit de relevante pentru toți aceia care se vor apleca în viitor a studia trecutul satului și fostei comune Gemenea din județul Dâmbovița. Petre Simion este un bun cunoscător al locului, bun povestitor, cu o memorie bogată având totodată un spirit viu de observație, umor și puțină ironie.

Majoritatea subcapitolelor din Memoriile sale se bazează pe realitate fapt confirmat și de alte surse consultate de noi. Memoriile au fost redactate de către Petre Simion în perioada de maximă înflorire a regimului comunist din România ceea ce denotă mult curaj din partea domniei sale. Primele pagini din Memorii, au fost astfel redactate în anul 1965, iar cele de final în anul 1982 cu puțin timp înaintea trecerii sale în neființă.