You are currently viewing EDITORIAL: Eroul de la Valea Lungă, maior Ștefan Minculescu
Monumentul eroului din Valea Lungă

EDITORIAL: Eroul de la Valea Lungă, maior Ștefan Minculescu

  • Post category:general

Sfârșitul anului 1916 și începutul anului 1917, găsește teritoriul comunei Valea Lungă, județul Dâmbovița, ocupat de nemți, unde au avut loc ciocniri între armata română, care se retrăgea și armata germană. După declanșarea atacurilor ample ale nemților din lunile octombrie-noiembrie 1916, pe aliniamentul Bran-Câmpulung, Corpul 2 Armată a primit ordinul de retragere spre Târgoviște.

În noaptea de 15-16 noiembrie 1916, când s-a ordonat retragerea, Diviziile 12 și 22 Infanterie se aflau pe muntele Mateiaș, sub cota 889, deasupra Văii Mateiaș, unde duceau lupte înverșunate împotriva armatei germane. Acestea s-au retras peste văi și munți, până la hotarul județului Dâmbovița. Aici au fost constituite câteva grupe de ariergardă, trimise contra inamicului aflat în urmărire. Ajunse la Târgoviște, foarte puține trupe reușesc să treacă prin oraș, datorită focurilor de artilerie inamice abătute asupra lui. În aceste condiții, trupele românești s-au îndreptat spre Pucioasa, fiind urmărite îndeaproape de nemți. Aflată sub presiune, armata română s-a retras pe aliniamentul Valea Lungă-Moreni-Ploiești-Buzău-Iași.

În această retragere impresionantă, la Valea Lungă, județul Dâmbovița  au avut loc ciocniri sângeroase între grupele de cercetare române și armata germană. În ziua de 20 noiembrie 1916, un pluton condus de maiorul Ștefan Minculescu a fost atacat de nemți la intrarea în comuna Valea Lungă, la granița cu satul Puturosu (Sultanu), din comuna vecină Vișinești. Românii au fost prinși în ambuscadă, unde și-a pierdut viața maiorul Ștefan Minculescu. El a fost înmormântat la biserica Sf. Nicolae din Valea Lungă Cricov. La inițiativa preotului Policarp Popescu (1889-1972), în anul 1924 a fost ridicat acest monument care amintește de jertfa eroului Ștefan Minculescu, la inaugurarea monumentului fiind prezent și generalul Ion Manolescu, directorul Societății Mormintele Eroilor.

Maiorul Ștefan Minculescu, s-a născut la 27 decembrie 1877, în localitatea Bucov, plasa Cricov-Podgoria, județul Prahova, în familia lui Ștefan Minculescu și a Elenei Bălăceanu. Așa cum reiese din fișa  de observație a acestuia, studiată de noi la Arhivele Militare, aflăm câteva date elocvente privind evoluția și cariera militară a eroului de la Valea Lungă. Astfel, la 1 iulie 1896, este elev înscris la Școala Regimentului Mircea nr. 32, școală pe care o finalizează în 1898 cu gradul de sublocotenent. Începând cu 10 mai 1903, Ștefan Minculescu este avansat la gradul de locotenent și încadrat în Regimentul Prahova, nr. 7, iar prin Înaltul Decret 1607/1909, este avansat începând cu 16 noiembrie 1909, la gradul de căpitan.

În perioada 1911-1913, Ștefan Minculescu a urmat cursurile Școlii Militare de Infanterie, după care, a fost încadrat în Regimentul Mihai Viteazul, nr. 6. La 27 octombrie 1914, prin Înaltul Decret 3398/1914, se mută la Regimentul 60 Infanterie, unde, este avansat la gradul de maior prin Înaltul Decret 1835/1915. La 20 noiembrie 1916, maiorul Ștefan Minculescu este șters din evidențe, fiind declarat mort în luptele de retragere ale Regimentului 60 Infanterie, din zona Valea Lungă, județul Dâmbovița.

Pe parcursul scurtei sale cariere militare, maiorul Ștefan Minculescu a fost recompensat cu două medalii jubiliare:

– Medalia Jubiliară Carol I din 1906, Înaltul Decret 5384, din 28 decembrie 1905;

– Medalia Jubiliară de 60 de ani de Domnie a M.S. Împăratul Franz Iosif.

 

Surse:

– Arhivele Militare Române, Registrul Infanterie, Ofițeri activi, vol. 3;

-Iustin Crăciun, Valea Lungenilor. Monografia comunei Valea Lungă, Editura Transversal Târgoviște, 2014;

-Idem, Înapoi în timp. Noi documente și însemnări despre istoricul comunei Valea Lungă 1531-2018, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2019;

-Idem, Monumentul eroului Ștefan Minculescu, din Valea Lungă, județul Dâmbovița, revista Historia, 2018.

Prof.dr. Cornel Mărculescu