,,Cu binecuvântarea Înalt prea sfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, joi, 8 iulie 2021, la Parohia Broșteni, comuna Produlești, din ArhiepiscopiaTârgoviștei, a avut loc o activitate cultural-educațională coordonată de Pc. pr. Paroh Alexandru Gabriel Ichim.” (din comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Târgoviște) În cadrul acestui eveniment a avut loc, printre altele, prezentarea cărții de poezii, cântecele și colinde, ÎN CASA DOMNULUI PĂȘIM, autoare FLORI BUNGETE și DANIELA ȘERBAN. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric ZESTREA SATULUI, coordonat de prof. Daniela Șerban și Flori Bungete, spre încântarea celor peste optzeci de participanți și invitați de seamă, reprezentanți ai unor instituții cultural și nu numai.
Poezia, o emoţie cu formă de cuvânt, un geniu al raţiunii şi o culme a profunzimii sufleteşti, un mijloc prin care, artistul, găseşte în cuvintele neglijate de alţii, cele mai delicate sensuri ale realităţii. Descoperind aceste opere artistice, reuşim să cunoaştem şi pe autorul lor, care se varsă, puţin câte puţin, lasă, câte o fărâmitură din sine în fiecare creaţie a sa. Iar când mintea luminată de Dumnezeu se coboară în inima şi găseşte acolo credinţa, poezia devine rugăciune.
Doamna Flori Bungete este un adevărat meşter al cuvântului. Vede frumosul în orice, şi asta spune multe despre sufletul său. A descoperit talantul pe care Dumnezeu i l-a încredinţat, şi de atunci, neobosit, caută să-l înmultească şi să îl împărtăşească cu noi. Un Om, pentru care nu există prea târziu, şi de la care, privind, învăţăm multe. Un artist pluridimensional, care ruşeşte să găsească cuvinte potrivite care se prindă de mâini în versuri, sau, altă dată, să le înlănţuiască astfel încât să te poarte în lumea poveştii. Se descoperă pe sine în creaţiile sale şi nu conteneşte să uimească de fiecare dată.
O adevărată apărătoare și păstrătoare a tradițiilor moștenite de la strămoși în materie de identitate culturală, susține tot ceea ce este românesc. Apără şi promovează ceea ce a a găsit în satul românesc de altădată. Şi, ca un apostol al neamului românesc, poartă de grijă şi generaţiilor viitoare.
Proiectul de față este rezultatul celor mai sincere și adânci frământări ale autoarei în materie de credință și de trăire. El a zorit în mintea și sufletul Doamnei Flori Bungete, și s-a concretizat cu ajutorul oamenilor care au înțeles importanţa lui.
Aş dori să fac vorbire despre frumoasa și rodnica colaborare cu Doamna Daniela Șerban, prof. inv. primar, cea care prin natura meseriei și a vocației, în multe rânduri, a înleznit drumul cuvintelor către sufletul nostru prin arta muzicală. Linia melodică a cântecelor din cadrul acestui proiect a fost gândită, primind inspirația Divină, tot de Doamna Şerban, interpretă de folclor și coordonatoare a ansamblului de copii „Zestrea Satului”, cărora a reușit să le insufle dragostea pentru cântecul și portul popular, și nu numai, ale căror voci le veți asculta pe CD- ul care întregește acest proiect, realizat cu dăruire și profesionalism.
Trebuie să ne oprim puţin şi la coperta acestei cărți, care a luat ființă sub mâna Loredanei Dan, având drept model pictura realizată de un tânăr al Parohiei Broșteni, Ştefan Voicu. Este foarte grăitoare, arătându-ne Biserica parohiei cu ușile deschise, aşa cum sunt întotdeauna pentru cei care îl caută pe Dumnezeu. Din înaltul cerului veghează Sfântul Nicolae, ocrotitorul comunității noastre, uitându-se cu blândețe către cei care pășesc în casa Domnului.
De ce este această carte o adevărată comoară? Pentru că se adresează celor mai mici şi are grijă să le transmită adevărate valori morale cum ar fi: smerenia, credinţa, jertfelnicia, ş.a. Se poate spune că, în societatea noastră golită de valori, cartea aceasta este un exponent al învăţăturilor şi trăirilor de altădată. Este o carte pe care o citeşti cu bucurie şi care pe lângă faptul că încâtă mintea, transmite şi învăţătura de credinţă creştină autentică pe înţelesul celor mai mici cititori. Iar cântecele şi colindele care însoţesc această carte sunt deasemenea instrumente pedagogice de o reală valoare care te sensibilizează şi îţi bucură auzul şi mintea.
Este, cu adevărat, o carte folositoare, aş spune un mic manual de credinţă, care ascunde în spatele cuvintelor, învăţătura creştinească şi care, se îngrijeşte de promovare a tot ceea ce avem mai bun şi mai sfânt ca români şi creştini.”
Pr. Ichim Alexandru-Gabriel
CÂND MERG SEARA LA CULCARE
Când merg seara la culcare,
Mama-mi spune:
– Să nu uiți, Rugăciunea când o faci,
Roagă-te pentru cei mulți!
Zi întâi: „Ai grijă, Doamne,
De cei fără adăpost,
De bolnavi și de orfani,
Fă-leTu și lor un rost.
Și apoi, să-mi dai și mie
Din preaplinul lor puțin!”
Eu așa mă rog la Domnul,
Spun „Amin!” și mă închin.
SLĂVITE, DOAMNE, MĂ ASCULTĂ
Slăvite Doamne, mă ascultă,
Că multe n-am a-Ți cere…
Înțelepciune Tu să-mi dai,
Credință și putere!
Putere să le duc pe toate,
Credință doar în Tine,
Înțelepciune să le fac
Pe toate-n lume bine.
Să merg pe drumul bun și drept,
Tu, Doamne, mă îndrumă,
Și netezește a mea cale,
Să te ajung din urmă!
ÎN CASA DOMNULUI
Doamne, Când intru-n casa Ta,
Privirea mi-o ridic
Spre tine, ca să vezi,
Să vezi cât sunt de mic.
Dar inima mea, Doamne,
E plină de iubire,
Și-n Tine-mi pun speranța
Pentru ziua de mâine.
Ți-am auzit chemarea
La tainicul botez,
Și-n astă lume, Doamne,
Eu am un singur Crez.
AM VENIT LA TINE, MAICĂ
Am venit la Tine,
Maică-a Lui Iisus,
Să mă asculți, de vrei,
Să spun ce am de spus.
Am venit, Maică, să te rog,
Să ai grijă de noi,
De toți copiii lumii,
Că toți suntem ai Tăi.
Să ne veghezi, să ne îndrumi,
Să nu ne lași la greu,
Și de greșim, să ne îndrepți
Pe drumul drept mereu.
De sănătate să te rogi,
Măicuță, pentru noi,
La bunul nostru Dumnezeu,
Nu ne lăsa-n nevoi!
Flori Bungete