You are currently viewing IPOTEZE DESPRE MOARTEA LUI VLAD al III lea Țepeș

IPOTEZE DESPRE MOARTEA LUI VLAD al III lea Țepeș

  • Post category:Istorie

Vlad Țepeș (1448, 1456-1462,1476), domnitorul Ţării Româneşti, a murit la 18 decembrie 1476, însă amănuntele despre decesul marelui domnitor român, și mai ales locul unde ar fi fost îngropat, încă trezește interes, existând diferite ipoteze.
Astfel, după unele izvoare documentare, se afirmă că Ţepeş ar fost trădat de boieri şi a fost ucis pe 18 decembrie 1476, între dealurile care străjuiesc drumul de la Giurgiu la Bucureşti, la ieşirea din localitatea Daia.
Este bine cunoscut faptul că revenit pentru a treia oară la domnie în 1476, Ţepeş a fost repus în scaunul Ţării Româneşti cu ajutorul lui Ștefan cel Mare (1457-1504), episod care coincide cu momentul în care turcii au atacat Țara Românească și au trecut Dunărea pe la Giurgiu. Trupele otomane, care înaintau spre Bucureşti, au fost așteptate de Vlad Ţepeş pe un deal la ieşirea din localitatea Daia, un loc ideal pentru o ambuscadă.
Se pare că, profitând de terenul accidentat, oastea condusă de Ţepeş era pe punctul de a învinge armata otomană, dar Vlad Țepeș a fost asasinat de oamenii unuia dintre boierii săi cu numele de Laiotă Basarab, chiar pe dealul de unde îşi conducea trupele.
În sprijinul acestei ipoteze, există trei izvoare istorice ale vremii, respectiv o cronică slavonă, alta provenind de la un călugăr austriac ce a fost martor la aceste evenimente şi al treilea, un document scris chiar de secretarul personal al domnitorului Ştefan cel Mare.
Din cercetarea documentelor menționate, s-a ajuns la concluzia că Vlad Ţepeş care conducea bătălia de pe deal, a fost surprins de un corp de oaste al boierului Laiotă Basarab și ucis cu numeroase lovituri de lance.
Cei care au cercetat viaţa lui Ţepeş, printre care se numără mai ales reputatul istoric Constantin Rezachevici, menționează că trupul său ar fi fost înhumat în biserica mănăstirii Comana, iar capul ar fi fost trimis sultanului Mahomed al II-lea (1451-1481), care l-a așezat într-o țeapă, mărturie a triumfului său asupra domnitorului Țării Românești.
Alții spun că din contră, Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat în incinta mânăstirii Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat ca „mormântul” lui Vlad Țepeș de la Mănăstirea Snagov, conține de fapt, doar câteva oase de cal datate din neolitic, și nicidecum rămășițele reale ale temutului domnitor valah.
Mai există și o altă ipoteză halucinantă, conform căreia mormântul domnitorului s-ar afla într-o biserică din Napoli, întrucât după lupta din 1476 domnitorul ar fi fost luat prizonier, apoi răscumpărat de o fiică a sa, aflată în Italia şi că ar fi murit aici, fiind îngropat într-o biserică din Napoli.
Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate locul unde se află înmormântat Vlad Țepeș, un lucru este sigur și anume faptul că acest voievod a fost unul dintre cei mai viteji care a luptat până la moarte pentru neamul românesc.

Prof. Dr. Cornel Mărculescu