You are currently viewing PSIHOLOG: 6 MITURI DESPRE TERAPIE

PSIHOLOG: 6 MITURI DESPRE TERAPIE

  • Post category:PSIHOLOG

Din ce in ce mai multi oameni recunosc si accepta faptul ca terapia este benefica celor care aleg sa o urmeze. Din pacate insa, ințelegerea noastră despre ce este terapia, cum funcționează și cui i se adreseaza, este încă învăluită în mit. Mass-media si filmele prezinta, de cele mai multe ori, o imagine nerealista despre terapeuti si ce inseamna sa mergi la terapie, intarind astfel prejudecatile si miturile deja existente.

Cele mai comune mituri care ne impiedica sa cerem ajutor specializat atunci cand avem nevoie sunt:

1. “Doar oamenii cu probleme psihice grave au nevoie de terapie” 

Realitate: terapia este pentru oricine și există multe motive pentru care se poate solicita consiliere: o situatie de viață careia încercați să-i faceți față, relații, stres, suferinta sau pur și simplu doriți să trăiți o viață mai plină și mai fericită.

2. “Doar oamenii slabi si lipsiti de vointa merg la terapie”

Realitate: a merge la terapie este un act de curaj, nu o dovada de slabiciune. Este nevoie de curaj să te confrunți cu tine, cu emotiile și cu problemele tale și să vorbești cu o altă persoană despre ele. Înseamnă că sunteți dispusi să vă investiți timpul și energia pentru a vă rezolva cu adevărat problemele, sa aflati cine sunteți cu adevărat și ce contează pentru voi.

3. “A vorbi cu un terapeut este la fel ca a vorbi cu un prieten”.

Realitate: Terapia nu este o conversație in timpul careia te descarci si, la final, primesti sfaturi. Un terapeut bun este mai neutru și mai puțin reactiv decât un prieten. Un terapeut te ajută să te deschizi creând un spațiu sigur în care să-ți poți împărtăși gândurile și sentimentele fără teama de a fi judecat.
Spre deosebire de un prieten, un bun terapeut nu doar ascultă și îți oferă sfaturi pe baza convingerilor lor. În terapie, tu ești expertul propriei tale vieți. Scopul terapeutului este să vă ajute să vă descoperiți propriile adevăruri, nu să vă spuna cine crede el că ar trebui să fiți sau ce sa faceti.

4. “Terapeutul poate sa rezolve problema intr-o singura sedinta”

Realitate: O singura sedinta nu este niciodata suficienta. In prima sedinta clientul si terapeutul se cunosc, clientul povesteste despre motivul pentru care a a venit la terapie, terapeutul explica ce este terapia, cum se desfasoara, iar la final cei doi decid daca pot lucra impreuna.

5. “Trebuie sa ma simt mult mai bine dupa fiecare sedinta de terapie”

Realitate: Procesul terapeutic e de durata si poate fi, pe alocuri, dificil si dureros pentru client. Terapia nu e o potiune magica ce te face sa te simti bine, scopul ei e sa te ajute sa vezi lucrurile si din alta perspectiva, nu doar din cea care iti este confortabila.

6. “Terapeutul da sfaturi si are solutii general valabile pentru orice problema”

Realitate: Un terapeut competent nu da sfaturi si nu lucreaza cu formule magice care rezolva orice problema. Abordarea fiecarui client e personalizata la nevoile acestuia, in functie de resursele de care acesta dispune. Terapeutul te ajuta sa ti le descoperi si sa le folosesti pentru a genera schimbarea si a-ti rezolva problemele.

Nici dificilă, nici ușoară, terapia este o confruntare cu tine insuti. Este la fel de normal și natural să mergi la un terapeut care să te ajute să te vindeci și să te dezvolti, așa cum este să mergi la un medic pentru a trata si vindeca o problema fizica.
Nu te schimbă și nici nu te diminuează. Nu înseamnă că ești slab sau defect.
Înseamnă pur și simplu că esti gata să iti schimbi viața în bine.

Psiholog clinician Oana Filip