You are currently viewing MINISTERUL SANATATII:  Vârsta de pensionare a medicilor ar urma să fie la 67 de ani

MINISTERUL SANATATII: Vârsta de pensionare a medicilor ar urma să fie la 67 de ani

  • Post category:Sanatate

Vârsta standard de pensionare a medicilor ar urma să fie 67 de ani, așa cum prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.
Medicii au, în prezent, 3 variante de a ieși la pensie, toate la cerere, conform legii:
– 63 de ani pentru femei,
-65 de ani pentru femei și bărbați,
-67 de ani indiferent de sex.
OUG-ul publicată în transparență ar urma să fixeze vârsta standard de pensionare la 67 de ani, însă legea care prevede că medicii se pot pensiona la cerere și la 63 de ani,femei, sau 65 de ani rămâne și în vigoare.
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, art. 391 alineatul (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex.”

Actuala formă a art. 391 a Legii nr. 95/2006 prevede faptul că:

Art. 391

(1) Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) La cerere, medicii se pot pensiona în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, potrivit legislației în vigoare, medicii sunt nevoiți să formuleze cerere în oricare dintre cele două ipoteze, fie că doresc să se pensioneze în condițiile legii de drept comun (la 63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați) – ipoteza de la art. 391, alin. (2), fie că doresc să rămână în activitate până la vârsta de 67 de ani – ipoteza de la art. 391, alin. (1).

Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va afla în dezbatere publică până pe data de 9 septembrie.