You are currently viewing EDITORIAL: Despre vin şi Bau-Baul sulfiţilor

EDITORIAL: Despre vin şi Bau-Baul sulfiţilor

  • Post category:Editorial

Am promis că am să revin cu tema sulfiţilor din vin.

1-„Nu cumpăr vin din comerţ că are sulfiţi!”
2-„Nu beau vin, mă doare capul de la sulfiţi!”
Sigur?
Păi, să fie să analizăm puţin aceste afirmaţii:
1.Pe scurt, să începem cu concluzia
Oricare vin, şi cel de casă, conţine sulf, sub forma dioxidului de sulf! Si asta, in urma procesului natural de fermentaţie în care degajă dioxid de sulf . Cantitatea de S02, in acest caz, este de cam de 10mgl, obţinută în mod natural.
Aşa cum se ştie, vinul este un aliment perisabil.Romanii, se pare, au fost primii care au realizat că, în urma adaugării unei anumite cantităţi de sulf, vinul îşi poate prelungi viaţa, că acesta omoară microorganismele care duc la îmbătrânirea prematură a vinului şi, în final, la moartea lui. Astfel, ei au fost primii care au început să afume cu sulf amforele în care păstrau vinul.
Procedeele actuale, sunt folosite cam din secolul XIX şi se bazează pe experienţele nemţilor şi francezilor. Deci, nimic nou sub soare !
Evident, cantitatea de sulf adăugată, nu este stabilită după ureche! Există norme clare care stabilesc aceste cantităţi. In funcţie de vin şi procedeele de vinificaţie, cantităţile variază. Astfel, vinul roşu conţine 150mg/l, vinul alb 210mg/l iar vinurile dulci 400mg/l.
Asta ar fi pe scurt, pe foarte scurt, explicaţia „tehnică” !
2.„Mă doare capul de la sulfiţi” ! N-aş prea zice ! Dacă nu aveţi, efectiv, intoleranţă la sulfiţi, cazuri foarte rare de altfel, nu de la ei vă doare capul !
Motivele sunt altele:
Ori aţi greşit şi aţi băut un vin….nu tocmai corect.
Ori, mai mult ca sigur, aţi băut cu „deasupra de măsură” !
Alcoolul din vin deshidrateză ficatul şi are efect imediat asupra creierului. Deci, in funcţie de cantitatea de vin/alcool consumată, repet, in cazul unui vin corect, apar a doua zi mahmureala şi durerile de cap.
Cum se poate preveni o asemenea situaţie? Simplu !
Prin hidratarea ficatului !
Cum? La câteva guri de vin, beţi o gură de apă! Sunteţi de două ori câştigaţi: hidrataţi ficatul, nu aveţi dureri de cap şi netransformându-l in şpriţ, vă puteţi bucura liniştiţi de toate cele bune oferite de un pahar de vin.
Aşa că, bucuraţi-vă de un vin bun şi nu mai daţi vina pe sulfiţi!

Adriana Aldea