Am auzit adeseori spunându-se: ,, Orice poveste are un sâmbure de adevăr!” Așadar, sper din tot sufletul, ca adevărul zilelor noastre, peste timp, să devină poveste. O poveste nemuritoare, scrisă de oameni simpli care, fără voia lor, au devenit eroi. Eroii zilelor noastre, sunt acei oameni care scriu, în fiecare zi, o pagină de istorie, fie ea chiar și istoria unui sat. ,, Pic cu pic se face marea”! ar spune, poate, cineva. Este adevărat! Dacă în fiecare comună, în fiecare sat, în fiecare cătun uitat de lume s-ar scrie, zilnic , câte un rând, nu mai mult, în Cartea de Istorie a localității, vom fi nepieritori. Ca să devii Erou nu trebuie, neapărat, să îți dai viața pe câmpul de luptă. Poți devein Erou cinstindu-i, respectându-Ie memoria, omagiindu-i și ținând vie amintirea celor care și-au jertfit viața și tinerețea, știuți și neștiuți, pentru această țară, pentru acest neam. ,,Eroi au fost, eroi sunt încă, Și-or fi, în neamul românesc, Căci rupți sunt ca din stare stâncă Românii orișiunde cresc.”… sunt versurile de început ale poeziei ,,Pui de lei,, a lui Ioan Nenițescu. O poezie minunată, îmbrăcată într-o mantie de note și acorduri muzicale de Ionel G. Brătianu, devenind, astfel, unul dintre cântecele de referință închinate Eroilor Neamului.
Însă, pentru satul Broșteni, sat aparținător comunei Produlești, din județul Dâmbovița, acest cântec avea să fie scânteia care a aprins, în sufletul și inima doamnei Nancă Viorica, fiică a satului, flacăra dorinței de a ridica un monument al eroilor în curtea bisericii din Parohia Broșteni. Biserica poartă hramul Sfântului Nicolae, târnosită în anul 2016, ctitorie a neobositului preot Anton Nicolae și a fiului acestuia Anton Damian, în prezent fiind păstorită de părintele paroh Ichim Gabriel, tânăr, destoinic și ambițios. Doamna Nancă Viorica nu este străină nici de ridicarea acestei biserici, prin natura meseriei și a locului de muncă, fiind unul dintre principali sponsori. Cu prilejul sfințirii Monumentului Eroilor, personajul principal al poveștii, doamna Nancă spunea: ,, Veneam cu părintele Ceaușu de la Târgu Secuiesc. Când am ajuns la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș părintele mi-a zis să opresc mașina să viziteze mausoleul. L-am însoțit, iar la terminarea vizitei, acesta s-a oprit pe primele trepte și cu glasul dumnealui, puternic și dumnezeiesc, a început să cânte ,,Eroi au fost eroi sunt încă…” de răsunau împrejurimile. La început, luată prin surprindere, m-am rușinat. Apoi, văzând cum se adună puhoiul de turiști în jurul nostru, aplaudându-l, la final, și ovaționându-l, în mintea mea a încolțit o idee și i-am spus: un monument al eroilor va fi și la biserica Broșteni! Eu îl fac!” ( am citat din memorie).
Înainte de a continua povestea monumentului, mă simt datoare cu o precizare. Am amintit de părintele Ceaușu. Ei bine, părintele Ceaușu Ion este…primul ,, popă” din viața mea! A venit preot la biserca din Parohia Produlești, păstorindu-ne nouăsprezece ani, în vremea în care eu începeam să cunosc și să rețin oameni și fapte din mediul înconjurător. Doamna Nancă Viorica l-a numit, la un moment dat, ctitor de biserici! Este adevărat, căci părintele Ceaușu, ajuns la venerabila vârstă de nouăzeci de ani, a slujit, pe rând, la Biserica Albă din Târgoviște, apoi din 1992, la mai multe mănăstiri, lăsându-și amprenta asupra lor în diferite moduri. Nici Catredala Eroilor din Târgoviște nu îi este străină, fiind unul dintre cei care au pus umărul la ridicarea acesteia. În prezent, s-a retras în satul natal, la Schitul Găvane, ridicat pe pământul bunicului său patern, în comuna Bozioru, din județul Buzău. ,, Dumnezeu lucrează prin oameni!” Monumentul Eroilor din curtea bisericii din satul Broșteni a fost realizat anul acesta ( noiembrie 2021), dar povestea lui nu s-a încheiat. Părintele Ichim Gabriel o va continua , în timp, adăugând pagină după pagină, scriind o poveste al cărei început a fost conturat prin slujba de sfințire, săvârșită de un sobor de preoți și de un colaj de poezii și cântece patriotice susținut de ,,Ucenicii Sfântului Nicolae” sub atenta îndrumare a părintelui paroh, precum și de o prezență numeroasă a enoriașilor. Baza monumentului s-a realizat prin contribuția credincioșilor, iar monumentul în sine, realizat din blocuri de marmură masivă, a fost finanțat, în întregime, de doamna Nancă Viorica. Pe blocul de la bază se află patru plăci de marmură cu numele eroilor din satele Broșteni și Produlești. Lucrările au fost desfășurate sub organizarea și supravegherea părintelui Ichim Gabriel, cu sfaturile și ajutorul preotului Anton Nicolae. Ridicarea acestui monument, este dovada vie că ,, Eroi au fost, eroi sunt încă…” și că orice poveste are un sâmbure de adevăr! Adevărul din zilele noastre, în timp, va deveni… poveste. Nu lăsați istoria uitării, în SATUL ÎN CARE SE SCRIU POVEȘTI!
Flori Bungete