Ministrul de Interne, general de corp de armată Artur Văitoianu, a înaintat către regele Ferdinand I raportul nr. 32.230 din 12 mai 1922, prin care arăta că Direcția Poliției și Siguranței Generale a înaintat un raport al comandantului Corpului de Jandarmi din care rezulta că unii jandarmi din Compania Dâmbovița s-au distins prin curaj și i-au prins pe bandiții Vasile Tomescu, Gheorghe Butucea, Alexandru Sârbu, Dumitru Conache și pe complicii acestora, în noaptea de 8 octombrie 1921. În același raport se menționează că: „pentru a răsplăti pe acești jandarmi și pentru ca purtarea lor să servească de pildă și altora, subsemnatul are onoare a ruga respectuos pe Maiestatea Voastră, să binevoiască a semna alăturatul proiect de decret, prin care li se acordă Medalia Bărbăție și Credință în clasele specificate în dreptul fiecăruia”.
Urmare a raportului amintit mai sus, regele Ferdinand I a semnat la București, în 12 mai 1922, decretul nr. 2.196 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 63 din 23 iunie 1922), prin care acorda plutonierului-major Radu Radu, plutonierilor Florea Ilie, Bondor Tudor și Niculae Gheorghe, Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a, iar caporalilor Puiu Dionisie, Negru Nicolae, Sevastian Stoica și jandarmului Negru Benoni, toți din Compania Dâmbovița, Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a III-a.
Prezentăm, apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, Medalia „Bărbăție și Credință” care a fost instituită în 1903 și care era de metal și de trei clase: clasa I de aur, clasa II-a de argint și a III-a de bronz. Medalia „Bărbăție și Credință” avea forma ovală (35 x 27 mm), cuprinzând, pe avers, gravată în excizie, efigia regelui Carol I, înconjurată de legenda: CAROL I. REGE AL ROMÂNIEI, iar pe revers, tot în excizie, o ramură de lauri legată în partea de jos cu o panglică și, pe trei rânduri, inscripția: BĂRBĂȚIE / ȘI / CREDINȚĂ.
Panglica era de mătase ripsată, lată de 30 mm și compusă la mijloc dintr-o dungă de culoare galben deschis, lată de 18 mm, având pe fiecare margine câte o dungă albastră și roșie, late fiecare de 3 mm.
Reproducerile grafice ale distincțiilor onorifice provin de la Muzeul Național al Pompierilor.
dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,
Consilier Arhivele Istorice Centrale București