You are currently viewing EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (VIII)

EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (VIII)

  • Post category:Editorial

De-a lungul timpului, Pământul a suferit modificări însemnate. In lunga sa existența de 4,5 mld. ani, a trecut prin ere glaciare alternate de perioade scurte de încălzire.
Totul in jurul nostru se schimba, fie ca ne gândim la natura, la oceane sau la continente. Chiar și când privim cerul, noaptea, acesta este schimbător. Strămoșii noștri puteau vedea mai multe stele decât noi, iar urmașii noștri vor vedea și mai putine.
In urma cu aprox. 200 mil. de ani, toată masa de uscat era concentrata intr-un singur supercontinent (Pangea).
In prezent, sunt locuri in care pământul se despica pe anumite suprafețe de-a lungul unor linii numite falii. Cea mai mare fisura și celebra de pe Terra este falia San Andreas din California, unde este amplasat San Francisco. S-a format ca urmare a alunecării plăcii pacifice spre placa nord-americană (cu referire la plăcile tectonice).
Asemenea fenomene se mai produc in Islanda, care este rupta in doua cu 25mm anual, pe măsura ce doua placi se distanțează in lungul coastei din Atlantic.
In Africa, un fenomen asemanator se întâmpla și acum sub denumirea de Marele Rift African, cu o lățime de circa 50 km. Pe fundul vaii acestuia s-au format mai multe lacuri: Lacul Malawi si Lacul Tanganika.
Este posibil ca in următoarele sute de milioane de ani sa apăra un nou supercontinent care va include tot uscatul de astăzi, Pangea Ultima.
Oricum ar fi, este bine de știut ca Pământul este intr-o continua mișcare și transformare.

Dacă am putea călători in viitor, 1.000 de ani distanță nu am vedea mare lucru sau, probabil, am vedea un dezastru social.
Dar dacă mergem spre 1 milion de ani distanță, cu siguranța natura ar fi stăpâna Terrei.

Prof. Răzvan Vișan