You are currently viewing EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (XIV)

EDITORIAL: NOI ȘI UNIVERSUL (XIV)

  • Post category:Editorial

Dacă la începutul secolului trecut, principalele cauze ale mortalității erau epidemiile, tuberculoza și războaiele, astăzi lucrurile s-au schimbat radical. Totul are legătura cu ceea ce mănânci. Nici nu va trece prin cap ce diferență colosală este între un organism hrănit corespunzător și unul hrănit după tiparele actuale… tipare despre care îți voi arăta că sunt greșite. În timp ce creierul nostru este format din 75% grăsime, tindem să oferim organismului nostru mult prea puțină… grăsime.

Creierul nostru conține vase de sânge cu o lungime de peste 150 de mii de km și are mai multe conexiuni decât numărul stelelelor din Caleea Lactee. Este cel mai indescifrabil organ și poate suferi chiar în timp ce citești acest editorial fără ca tu să știi.

Anumite agenții de renume au concluzionat că o dietă perfectă este aceea bogată in carbohidrați. Nimic mai greșit. Strămoșii noștri – vânători, culegători – au trăit și au dus specia mai departe pentru zeci de mii de ani cu o dietă săracă in carbohidrați. Ca o diferență dintre cele doua diete:

– strămoșii noștri: 75% grăsimi, 20% proteine, 5% carbohidrați;

– experții din SUA: 60% carbohidrați, 20% proteine, 20% grăsimi.

În anul 1981, în SUA existau puțin sub 6 milioane de diabetici. Ulterior, după ce s-a recomandat consumul mai mare de carbohidrați, acest număr s-a triplat, iar în anul 2011 a ajuns la 22 de milioane. Și nu doar despre asta este vorba. Conform unor cercetători japonezi, persoanele cu diabet prezentau o probabilitate de două ori mai mare față de restul persoanelor fără diabet de a face Alzheimer. Mai nou, această boală cumplită care afectează creierul este numită și Diabetul de tip 3.

Sunt studii care reflect, că o dietă săracă in carbohidrați adoptată de bolnavii de Parkinson, Alzheimer sau chiar ADHD a dus la ameliorarea simptomelor acestora. Pe lângă toate acestea, punem la socoteală faptul că odată cu apariția pe piață a alimentelor care abundă in carbohidrați, obezitatea a atins cote alarmante. Și culmea, cu cât ești mai gras, cu atât ai un creier mai mic.
În cadrul unui proiect derulat de UCLA și Universitatea din Pittsburg, neurologii au constatat că persoanele obeze cu indicele de masă corporală peste 30 aveau creierul mai bătrân cu șaisprezece ani decât in cazul omologilor lor sănătoși.
Și dacă îți mai spun, după toate cele menționate mai sus,  că depresia este diagnosticată la 52% din persoanele cu sensibilitate la gluten? (doar 7% dintre adolescenții sănătoși se confruntă cu asta)

Suntem invadați de carbohidrați, dar, spre nefericirea noastră, nu tot ceea ce este savuros ne face bine. Am fost proiectați să fim supli, să avem o dietă cât mai naturală. De ce trebuie să schimbăm asta, în doar câteva decenii?

Sursa:

– Dr. David Perlmutter, Alimente care ucid creierul, Editura Litera, București, 2019

 

Prof. Răzvan Vișan