You are currently viewing EDITORIAL: NOSTALGII OTRAVITE ALE UNOR TIMPURI TRECUTE

EDITORIAL: NOSTALGII OTRAVITE ALE UNOR TIMPURI TRECUTE

  • Post category:Editorial

Văd atâta propagandă și nostalgie după epoca lui Ceaușescu, încât mă întreb unde și cum au trăit acei oameni, în “iepoca de aur”?. Poate mulți dintre ei se “descurcau” altfel decât oamenii de rând.
Ce este drept că între anii ‘70 și ‘81 nu aveam alte libertăți, dar găseam mâncare și băutură în magazinele alimentare.
Dar ce îmi amintesc eu sigur, din anii de dinainte de 1989, este faptul cert, că eram ofițer al armatei române, mergeam la instrucție, aplicații, munci agricole, din noapte până în noapte, iar în timpul liber trebuia să stau la cozi pentru o bucată de carne, o sticlă de lapte, o ciocolată sau o cutie de ness.
Mă duceam la țară cu pâinea, făina, mălaiul la mine, luate din București, că acolo nu se găseau. Și în capitală, uleiul și zahărul erau pe cartelă.
Ca militar nu aveam voie să mă așez la coadă în uniformă, să nu vadă străinii că militarii stau la coadă; trebuia să merg acasă, să mă schimb în civil și apoi să mă duc la coadă. Nu ne întreba nimeni dacă avem ce ne trebuie, dar ne pedepseau dacă stăteam la coadă în uniformă.
Din păcate, sunt cuprinși de această nostalgie și unii tineri care nici nu erau născuți în ‘89.
Dacă ar fi trăit în vremea aia, nici nu ar fi visat la vacanțe în străinătate sau mese cu fructe de mare și băuturi fine; s-ar fi mulțumit cu o pereche de blugi și un pachet de Kent, de la bișnițarii de pe Lipscani/Covaci.
Da, sunt de acord că și “democrația de cumetrie” de după “deranjul” din ,89 a mers și merge destul de prost.
Dar a mers așa pentru că la frâiele țării au ajuns cei care “se descurcau” bine în Epocă, sau urmașii lor, care se “descurcă” și acum.

Col.(r) Paul Gheorghe Necula