You are currently viewing EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” conferită în 1888 unui sergent furier din Pietroșița, județul Dâmbovița

EDITORIAL: Medalia „Serviciul Credincios” conferită în 1888 unui sergent furier din Pietroșița, județul Dâmbovița

  • Post category:general

Urmare a raportului lui P. P. Carp, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 22.471 din 2 decembrie 1888, regele Carol I a semnat în București, la 7 decembrie 1888, decretul nr. 3.600, prin care i-a conferit lui Popescu Șerb, sergent furier din Batalionul 2 de Vânători, Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a. Prin același decret s-au acordat și altor persoane atât medalia amintită mai sus, cât și Medalia „Serviciul Credincios” clasa I. Potrivit adeverinței de primire a brevetului Medaliei „Serviciul Credincios” clasa a II-a, semnată la București, în 16 decembrie 1888, Popescu Șerb s-a născut la 26 octombrie 1865, în comuna Pietroșița, districtul Dâmbovița și își avea domiciliul în aceeași localitate.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 497/1888 (documentele) și de la Muzeul Național de Istorie a României (decorația).

Medalia „Serviciul Credincios” clasa a II-a (avers și revers).

Medalia „Serviciul Credincios” a fost instituită în anul 1878, pentru a recompensa serviciile civile și militare aduse statului. Conform Regulamentului Medaliei „Serviciul Credincios”, sancționat prin decretul regal nr. 882 din 8 aprilie 1878 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): „medalia se compune: cea de clasa I-a dintr-o piesă de metal galben cu un diametru de 30 mm și o grosime de 2 ½ mm, forma sa este rotundă; cea de clasa a II-a dintr-o piesă de metal alb având aceleași dimensiuni și formă. Medaliile de amândouă clasele poartă pe o parte (avers), în relief, armele țării, iar pe partea opusă (revers), stampat în relief, cuvintele SERVICIU / CREDINCIOSU înconjurate de o ghirlandă de stejari și lauri care se unesc jos printr-o fundă. Medalia poartă pe partea superioară coroana domnească și un inel prin care se trece panglica de moar albastru, cu câte o dungă argintie pe fiecare margine. Panglica este lată de 30 mm, iară dunga pe margine de 2 ½ mm”.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București.