You are currently viewing EDITORIAL: Umiliți și obidiți

EDITORIAL: Umiliți și obidiți

“Ține-i săraci și înfometați, și când o să le dai un colţ de pâine o să-ți pupe mâna”.-I.V.Stalin
Această rețetă a funcționat cu succes în România 45 de ani. Oamenii erau ținuți în sărăcie, dezinformați și intoxicați încă de la grădiniță cu “mărețelerealizări”, obținute sub “conducerea înțeleaptă a partidului”.
Procesul de îndoctrinare comunistă era atât de puternic, încât oamenii trăiau cu senzația că primesc totul de la partid și de la “conducător”.
Noii lideri “democrați” de după ‘89, care proveneau din pepiniera PCR, cunoscând foarte bine succesul garantat al acestui mod de control al maselor, au continuat “rețeta”.
Condițiile esențiale pentru dezvoltarea unei societăți sunt: educația, dezvoltarea durabilă, sănătatea și respectarea drepturilor omului.
Ideologii noii democrații au mimat aceste aspecte, dar în realitate nu au luat în considerare niciunul.
Au ținut oamenii în sărăcie și dependenți de ajutoarele sociale, pentru a păstra o masă electorală ușor de manevrat în direcția dorită.
Educația și sănătatea, mai ales în mediul rural, au ajuns la un nivel mai scăzut decât pe vremea lui Ceaușescu.
Au creat oamenilor senzația că ei votează liber și decid soarta țării.
Au avut grijă ca populația să fie săracă, lipsită de educație și mai ales dezbinată.
Aceleași metode se aplică și acum cu succes, pentru că la cârma țării sunt aceleași personaje, care de 30 de ani se rotesc între ei, așa cum au învățat în școlile de activiști, unde schimbarea se numea “rotirea cadrelor”.
Avem nevoie de un pluripartitism adevărat cu doctrine politice bine definite, și mai ales politicieni care să creadă cu adevărat în ideologia politică pe care o promovează.
Acum nu avem adevărați oameni politici de nicio culoare. Paradoxal, vezi foști comuniști ajunși liberali, țărăniști, conservatori, in funcție de interesul momentului.
Securiștii strigă, jos securitatea; Comuniștii, jos comunismul; Corupții, jos corupția, iar turnătorii și colaboratorii de ieri au dat mâna cu foștii lor “angajatori”, pentru a controla totul.

Col.(r) Paul Gheorghe Necula