Comunicat de presă
SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power salută aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, dotată cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul). În urma unei evaluări complexe, CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare în luna august 2023, care atestă conformitatea Documentului Bază de Autorizare cu cerințele naționale de reglementare.
Aprobarea Documentului Bază de Autorizare reprezintă o etapă cheie a Proiectului Reactoarelor Modulare Mici, care va facilita implementarea procesului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a centralei nuclearoelectrice NuScale din România.
Documentul Bază de Autorizare stabilește cerințele de autorizare pentru proiectul centralei cu șase module, documentele de reglementare, codurile și standardele aplicabile, atât naționale, cât și internaționale, precum și caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerințelor și criteriilor de securitate nucleară.
Documentul Bază de Autorizare trasează și corespondența dintre baza de autorizare a proiectului de referință din Certificatul de proiectare emis de Comisia de reglementare nucleară din SUA (NRC – Nuclear Regulatory Commision) pentru proiectul standard de centrală (Standard Plant Design – SPD) al NuScale și cerințele de autorizare și reglementările de securitate nucleară din România, emise de CNCAN, în vederea stabilirii cadrului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a proiectului.
În plus, Documentul Bază de Autorizare permite tranziția către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabilește bazele pentru inițierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare și inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN oferă un plan de autorizare pentru îndeplinirea etapelor critice ale proiectului – amplasarea, construcția, punerea în funcțiune și exploatarea.
În prezent, RoPower și NuScale derulează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat preferat, care este fosta termocentrală de la Doicești, estimarea calendarului și a costurilor. Pe parcursul derularii studiului FEED se aplică și recomandările Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.
„Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN, în urma unui proces de evaluare complex și minuțios, specific unui organism de reglementare în domeniul nuclear, relevă angajamentul puternic și nivelul ridicat de responsabilitate al NuScale față de respectarea reglementărilor și a calendarului proiectului. Pentru noi, la Nuclearelectrica, este o confirmare suplimentară, independentă, a unei tehnologii SMR solide, sigure și fiabile și o motivație în plus pentru a continua implementarea unui proiect tehnologic SMR care va remodela rolul energiei nucleare în economie.” – Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica
„Acesta este un important pas înainte în călătoria noastră de a aduce tehnologia noastră curată și fiabilă în România pentru a contribui la alimentarea cu energie a țării”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. „Fiind prima și singura tehnologie SMR care a fost aprobată de Comisia de reglementare nucleară din SUA (US NRC), suntem mândri să primim o altă o aprobare a securitatii nucleare superioare a proiectului nostru din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din România.”
România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite, care face primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.
Despre Nuclearelectrica
Compania Națională „Nuclearelectrica” SA (SNN) este compania națională din România care produce energie electrică, termică și combustibil nuclear, funcționând sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.
SNN exploatează prin centrala nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, în funcție de factorul de capacitate. SNN operează, de asemenea, o fabrică de combustibil nuclear (Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești) și dispune de un ciclu integrat de combustibil prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), achiziționată recent pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
Compania Națională „Nuclearelectrica” SA