You are currently viewing PASTILA DE GRAMATICĂ: Adverbe cu probleme
Concept de l’écriture et de la littérature avec un crayon duquel s’échappe les lettres de l’alphabet symbole de l’inspiration.

PASTILA DE GRAMATICĂ: Adverbe cu probleme

Adverbul, din punct de vedere morfologic, se caracterizează prin invariabilitate, în sensul că este o parte de vorbire care nu face acordul: „I-am felicitat pe tinerii proaspăt căsatoriți.”.  Raportându-ne la această caracteristică a adverbului, trebuie să fim atenți la utilizarea corectă a acestei clase morfologice, atât în exprimarea scrisă, cât și în cea orală.

Problemele apar, evident, la cuvintele care pot fi și adverbe, si adjective, în funcție de contextul în care le utilizăm:

  • „Lecțiile au fost greu de înțeles.”, nu „Lecțiile au fost grele de înțeles.”;
  • „Am vizitat un salon de nou-născuți.”, nu „Am vizitat un salon de noi-născuți.”;
  • „Candidații la concurs au fost slab pregătiți.”, nu „Candidații la concurs au fost slabi pregătiți.”;

Atunci când cuvintele „greu”, „nou”, „slab” sunt adjective, trebuie să facem acordul cu substantivul pe care îl însoțesc:

  • „Scaunele grele au fost mutate de tata.”
  • „M-am încălțat cu pantofii noi.”
  • „Am doi frați slabi.”

O atenție deosebită trebuie să acordăm și topicii (ordinea cuvintelor în propoziție și a propozițiilor în frază) adverbelor. Adverbele „mai” și „tot” se intercalează în imediata apropiere a verbului: ”Mi-aș mai scurta puțin această rochie.”, nu „Mai mi-aș scurta puțin această rochie.”, respectiv „Am tot încercat produse noi de cosmetică.”, nu „Tot am încercat produse noi de cosmetică.”. Și în cazul în care în context apare un pronume, formă neaccentuată,  sau un verb auxiliar, adverbele menționate se poziționează tot lângă verb: „O mai învăț și această regula.”, nu „Mai o învăț și această regulă.” sau „Am mai discutat acest subiect.”, nu „Mai am discutat acest subiect.”.

Chiar dacă, regional, adverbul „mai” este plasat înaintea pronumelui neaccentuat si a verbului auxiliar, lucrările de specialitet recomandă respectarea normelor în topica acestui adverb.

 

Nu uitați să apelați la un profesor sau la o lucrare de specialitate ori de câte ori aveți neclarități cu privire la limba română!

Bibliografie:

Pană Dindelegan, Gabriela, 2019, Gramatica limbii române pentru gimnaziu, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;

Pană Dindelegan, Gabriela, 2020, Dicționar de interpretări gramaticale, București, Editura ”Univers Enciclopedic Gold”;

DOOM, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, 2005, București, Editura ,,Univers Enciclopedic”.

 

Prof. Dorina Enache

Prof. Florentin Daniel Gheorghe