You are currently viewing EDITORIAL: Medalia „Ferdinand I” conferită în 1931 unor locotenenți din regimentul III Dâmbovița № 22

EDITORIAL: Medalia „Ferdinand I” conferită în 1931 unor locotenenți din regimentul III Dâmbovița № 22

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui D. I. Ghica, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 70003 din 4 dec. 1931, regele Carol al II-lea a semnat în București, la 4 decembrie 1931, decretul nr. 3.946 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 325/1931), prin care a conferit locotenenților Câmpeanu Emanoil, Țițeiu Zaharia și Vlad Gheorghe, din Regimentul III Dâmbovița № 22, Medalia „Ferdinand I” cu spade pe panglică. Prin același act normativ, decorația s-a acordat și altor persoane. Decretul de mai sus a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 293 din 15 decembrie 1931, p. 9996.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea distincției, precum și reproducerile grafice ce provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București și de la Complexul Muzeal Arad.

Medalia „Ferdinand I” a fost creată în anul 1929 (Legea pentru instituirea Ordinului Ferdinand I și a Medaliei Ferdinand I nr. 1.537 din 17 mai 1929, publicată în „Monitorul Oficial” nr. 107 din 18 mai 1929, p. 3766) și a fost conferită civililor şi militarilor pentru merite excepţionale în folosul ţării. Medalia de formă rotundă, confecționată din bronz, avea pe avers efigia regelui Ferdinand I spre dreapta şi legenda circulară „• FERDINAND • I • REGE • AL • ROMÂNIEI”.

Medalia „Ferdinand I” cu spade pe panglică (avers și revers). Sursa: Complexul Muzeal Arad.

Pe revers, pe centru, era, gravată în excizie, crucea Ordinului „Ferdinand I” şi anii „1914” (deasupra) şi „1927” (dedesubt) – perioada de domnie a regelui. Medalia era surmontată de o coroană închisă, prin al cărui glob crucifer trecea un inel de care se fixa panglica de culoare albastru-închis cu o dungă roşie centrală. Pentru militari, pe panglică, erau prinse două spade de bronz încrucişate în săritoare și cu vârfurile în sus. Medalia a fost acordată în special combatanţilor care au participat la Primul Război Mondial şi încă serveau în armată, precum şi celor care au făcut parte din Corpul voluntarilor ardeleni-bucovineni.

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București