You are currently viewing EDITORIAL: Ordinul „Steaua României” acordat în 1913 unui membru în Consiliul Județean Dâmbovița

EDITORIAL: Ordinul „Steaua României” acordat în 1913 unui membru în Consiliul Județean Dâmbovița

  • Post category:Editorial

Urmare a raportului lui T. Maiorescu, președintele Consiliului de Miniștri, ministru al Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 14.928 din 25 iunie 1913, regele Carol I a semnat la București, în 25 iunie 1913, decretul nr. 4.706 (aflat la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 201/1913), prin care i-a conferit lui Alexandrescu Const. I., membru în Consiliul Județean Dâmbovița, Ordinul „Steaua României” în gradul de Cavaler, cu dreptul de a purta însemnele civile. Prin același act normativ, decorația s-a acordat și altor persoane, atât în gradul de Cavaler, evocat mai înainte, cât și în gradele de Mare Ofițer, Comandor și Ofițer. Decretul amintit mai sus a fost publicat în „Monitorul Oficial” nr. 69 din 28 iunie / 11 iulie 1913, p. 3057.

Apelând la faleristică, la heraldică și la sigilografie, prezentăm descrierea decorației, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale și de la colecționarul Nelu Aldea.

Ordinul „Steaua României” a fost instituit prin legea din 10 mai 1877 și avea scopul de a recompensa serviciile civile și militare aduse statului român. Conform Regulamentului pentru punerea în aplicare a legii relativă la instituirea Ordinului „Steaua României”, sancționat prin Decretul nr. 3.505 din 11 octombrie 1906 (aflat, sub formă de copie, la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 642): «Ordinul „Steaua României” este o cruce de smalț albastru-închis, înconjurată de raze, purtând deasupra coroana regală. Centrul crucii, în formă de medalion, este de smalț roșu, având în față vulturul și în dos coroana și cifra regală. Împrejurul medalionului de smalț roșu, în față, este un cerc de smalț albastru-închis, ca mai sus, pe care stă scrisă deviza „IN FIDE SALUS” (SALVAREA ÎN CREDINȚĂ).

Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler (avers și revers). Sursa: colecționarul Nelu Aldea.

Cercul de smalț albastru-închis este înconjurat și el de o ghirlandă de ramuri de stejar verde, care, de asemenea, este și împrejurul medalionului de smalț roșu, în dos. Însemnele Ordinului sunt de argint pentru Cavaleri și de aur pentru celelalte grade. Cavalerii poartă crucea, cu un diametru de 40 mm, atârnată de o panglică moarată roșie, cu câte două dungi albastru-închis pe fiecare margine, dungile interioare late, fiecare, de 3 mm și cele exterioare (de pe marginea panglicii) de 2 mm».

 

dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics,

Consilier Arhivele Naționale Istorice Centrale București