Intr- o Romanie Normala, asa cum ne-o dorim cu totii si nu numai ca o lozinca amagitoare si propaganda fara fond, un eveniment precum Congresul Partidului National Liberal ar fi trebuit primit natural cu multa simpatie, interes si chiar respect din partea marii majoritati a populatiei.
Desigur, firesc ar fi ca aceste sentimente pozitive sa fie dublate de multa incredere, convingere si speranta in ideile, principiile, conceptele si programele emanate de reprezentantii de virf ai acestui partid.
Vorbim de partidul care l-a propulsat si sprijinit pentru obtinerea a doua mandate pe actualul presedinte a Romaniei, Klaus Iohannis, liderul de facto al acestei formatiuni.
Vorbim de partidul care guverneaza si conduce tara de circa 2 ani de zile. Deci, vorbim de un partid care prin reprezentantii lui se declara, pretinde si se considera ca este o formatiune politica puternica, credibila, de nadejde, eficienta si performanta, progresista si garanta a interesului national.
In acest context si pe acest fundal, intr-o Romanie Normala, Congresul PNL ar fi trebuit sa fie o competitie plina de fair-play, eleganta, de nivel intelectual ridicat, chiar elitist, un adevarat si substantial Festival al Democratiei, incubatorul care sa genereze idei si programe pozitive si constructive, datatoare de incredere si speranta unei vieti mai bune pentru toti romanii oriunde ar fi ei.
Trist dar adevarat lucrurile nu stau deloc asa, ci dimpotriva, in ciuda numeroaselor declaratii triumfaliste, mistificatoare si iluzorii ale diversilor reprezentanti ai acestui partid.
Argumente in acest sens sunt multiple din care, in mod obiectiv doresc sa va prezint doar citeva aspecte spre simpla si justa judecata, ca de pilda:
1. La ultimile Alegeri Parlamentare din 2020, dintr-un numar total de 18.191.396 de alegatori inscrisi in Registrul Electoral, in conditiile unei prezente la vot de 33,24(respectiv 5.901.915 voturi), PNL a obtinut 1. 511.225 voturi, reprezentind 25,58% din voturile exprimate clasindu-se pe locul 2 in clasamentul partidelor, dupa PSD (1.705.777voturi, ceea ce reprezinta 28,9). La acest nivel PNL a obtinut un grad de legitimitate din total masa de alegatori de doar 8,30%. Deci, in cazul PNL vorbim de un partid MINORITAR( ca toate celelalte!!!). In acest context ,singura formula de a intra la guvernare cu o sustinere parlamentara semnificativa si necesara a fost pentru PNL formarea unei Coalitii de Guvernare cu alte formatiuni politice fapt care s-a realizat impreuna cu USR-PLUS, UDMR si grupul Minoritatilor. In actuala criza politica, PNL, pentru a ramane la guvernare NU are decit doua solutii: A) reface Coalitia isi asuma( evident, cu sprijinul Presedintelui Iohannis) pozitia ingrata,fragila si dificila de guvern minoritar sustinut de o majoritate parlamentara aleatorie, mult dependenta de PSD( conform structurii actualului parlament), principalul opozant si adversar politic.
2.Sondajele de Opinie efectuate in ultimile luni de diferite entitati de masuratori sociologice,indica destul de clar si categoric o scadere constanta a cotelor PNL spre valori de sub 19-20 la suta si chiar in ultimile zile, spre valori de 15-16% tendinta care a inceput mai semnificativ odata cu debutul competitiei discutabile si cu iz de scandal murdar, pentru presedintia partidului. In mod evident, actualele cote electorale ale PNL sunt mult sub pretentiile si standardele pe care trebuie sa le aiba un partid care se vrea la guvernare si care in permanenta declara cu emfaza ridicola si fara fond demararea unui amplu si profund proces de reforma a statului roman in mai multe domenii.
3. Cresterea importanta si ingrijoratoare a Datoriei Publice, in mod netransparent, neperformant , contaproductiv si chiar nejustificat . Aceasta a ajuns la peste 110, 4 miliarde euro, cu o crestere in ultimile 21 luni, in timpul guvernarii de dreapta( Orban-Citu) de circa 33,7 miliarde de euro la care se adauga si un plus de 12 miliarde euro dobanzi, comisioanele oficiale fiind de 1miliard euro. Procentual cresterea datoriei publice a ajuns la 50 la suta din PIB, iar cind se vor aduna si cele 16 miliarede imprumut din cadrul PNNR, datoria publica a Romaniei va ajunge la o cota de peste 60 la suta din PIB. Una dintre marile probleme ale Romaniei este capacitatea de a returna imprumuturile chiar in conditiile de crestere economica semnificativa datorita gradului scazut de colectare la bugetul de stat (de circa 30 la suta comparativ cu media europeana care este de 40-45) si a unei economii bazate numai pe consum.
4. Cresterea preturilor mai ales la gaze (cu cca 20-25%), electricitate(cu cca 5-7 -10-15% pina la sfarsitul anului) combustibil( cca 5-7%) si alimente( cu cca 8-10-12% si unele chiar la 20%) vor scadea dramatic nivelul de trai a majoritatii populatiei si indeosebi a celor cu venituri mici si minime.
5. Ca o consecinta a pct. 4) vor scadea grav puterea de cumparare si venitul real utilizabil pe familie si membru de familie, limitindu-se drastic accesul la cultura, educatie, sanitate, odihna si recreere pentru foarte multe persoane dar indeosebi copii si varstnici.
avem accesul la ei , pe fonduri nerambursabile ; in schimb facem imprumuturi la costuri ridicate( dobanzi si comisioane) o adevarata si distrugatoare risipa si jecmaneala a banului fara justificarea cheltuielilor.
6. Absorbtia dezastruoasa a Fondurilor Europene, din ciclul financiar 2014-2020, cu extensie pana in 2023, care sunt mult sub nivelul oferit si acceptat de UE, respectiv suntem la un nivel de absorbitie de aproape 40% ceea ce practic reprezinta 14 miliarde de euro care sunt neutilizati desi avem accesul la ei , pe fonduri nerambursabile ; in schimb facem imprumuturi la costuri ridicate( dobanzi si comisioane) o adevarata si distrugatoare risipa si jecmaneala a banului fara justificarea cheltuielilor.
7. Dezechilibrele majore din economie prin cresterea generalizata a preturilor la bunuri si servicii si scaderea puterii de cumparare a monedei nationale si deprecierea ei va afecta serios standardele de viata ale multor familii de romani si asa mediocre si mult sub un trai decent. Devalorizarea leului si inflatia cresc si se pare ca sunt scapate de sub control de actuala guvernare.
8. Criza sanitara,care zguduie intreaga lume de peste un an si jumatate, a aratat in Romania un aparat de stat cu enorm de multe lipsuri sistemice, stucturale si functionale, prost administrat, plin de incompetenta si ticalosie. Din pacate exemplele sunt multiple unele dureroase si revoltatoare. Incapacitate organizatorica, incoerenta, decizii si masuri anapoda, contradictorii, fara argumente si logica,amatorism si iresponsabilitate in actul administrativ, coruptie si cinism si multe altele au dominat activitatea din pandemie a institutiilor statului. Numai la situatia vaccinarilor, daca facem referire, este strigatoare la cer, Romania este la coada tarilor ca populatie vaccinata( putin peste 32%). S-au achizitionat cantitati de vacin mult peste necesar( nu se stie din ce motive!!!) unele dintre acestea expirandu-se pana a fi folosite iar altele au fost vandute si/ sau donate altor tari. Exemplele pot continua (lipsa de paturi ATI, lipsa de masti si alte materiale sanitare, testari insuficiente,spitale de campanie suport covid de zeci de milioane de dolari, abandonate sau in stare nefunctionala si fara avize sanitare… etc) toate arata un stat prost administrat cu dramatice deficiente.
9. In toate institutiile statului de la autoritati centrale pina la cea mai joasa entitate din diverse domenii si profile de activitate, a aparut si s-a extins o altfel de boala poate mai grava si mai distrugatoare decit cea virala si care are multiple manifestari precum: abuzurile de orice natura; coruptia; numiri discretionare in diverse posturi administrative in lipsa unor criterii de performanta; favoritisme cu varii motivatii; nepotisme; incompetenta si analfabetismul functional; atitudini si spirit de gasca, interese de grup si chiar comportament de tip mafiot…etc
10.Contrar interesului national, al cetatenilor romani, in spiritul ocrotirii si asigurarii unui climat benefic si civilizat existential, declansarea unei crize politice aberante , meschine, mercantile, cinice si distrugatoare a paralizat practic tara in ultimele luni.
Desigur, se pot etala , diiscuta si analiza multe aspecte dar cred ca cele aratate fie si sumar ne arata care este situatia reala din politica romanesca, dar mai ales realitatea din tara, cea pe care politicienii nostri, mai ales cei de la guvernare refuza sau sunt incapabili sa o inteleaga si sa o vada.
Din nefericire, optiunile sunt limitate si ca intotdeauna si in aceasta situatie se alege intre doua rele. Sunt multe de comentat si analizat la ambele optiuni.
Nadajduiesc ca exista totusi oameni in tara asta care sa fie adevarati patrioti, responsabili si daruiti cauzelor bune pentru natia lor.
Trista Tara, Sarman Popor!
Îmi pun permanent speranta ca vei izbuti si vei trece peste toate greutatile indiferent de natura lor.
Urez succes liberalilor sa le vina mintea la cap si sa se gindeasca si sa constiintizeze ca Romania e si tara lor, e o tara care merita sa existe, sa se dezvolte si sa prospere si nu sa fie distrusa, furata si batjocorita.
Am ferma convingere ca marea majoritate asa gindeste si simte, cu exceptia catorva farisei, demagogi si impostori, cocotati vremelnic pe la varfuri.
Răzvan Ionescu
index.js”>