You are currently viewing EDITORIAL: Problema demografică a României

EDITORIAL: Problema demografică a României

  • Post category:Editorial

Pentru mai mult de 60.000 de ani, strămoșii noștri au dus specia mai departe chiar dacă de câteva ori au fost la un pas de extincție. Am depășit momentele cruciale și am trecut prin mai multe revoluții (agricolă, industrială, tehnologică), care ne-au deschis orizontul spre o lume în care totul este posibil. În anul 1804, populația Terrei a atins pentru prima oară un miliard de locuitori, iar în mai puțin de 200 de ani am ajuns la uluitoarea cifră de 7 miliarde.

Statisticile arată ca aproximativ in anul 2100 vom atinge 11 miliarde. Dar aceasta creștere se aplică și în cazul României? Astăzi însumăm cca 19,5 milioane de români. Dar lucrurile au stat cu siguranța mai bine. Anul 1991 a fost cel mai puternic din punct de vedere demografic, populația României fiind de peste 23,2 milioane de locuitori.  A fost și cel care în care s-a atins maximul.
De atunci, suntem pe o pantă descendenta și, dacă se continuă așa, conform statisticilor, lucrurile arată mai mult decât îngrijorător – în anul 2050 populația va fi de aproximativ 15,5 milioane locuitori.
Pe lângă faptul că vom fi o țara mică din punct de vedere demografic, mai tragic este că majoritatea oamenilor vor fi adulți și de vârsta a doua – deci un stat îmbătrânit.

Cauzele sunt multiple. Poate cea mai relevantă este migrația. Anul trecut, pentru prima oară in istorie, in diaspora s-au născut mai mulți copii romani decât în țara natală. Absolut dezastruos. Factorii economici au făcut și vor face în continuare ca marea majoritate a tinerilor să părăsească România.
Și aici putem vorbi și despre exodul creierelor, unde cele mai luminate minți de la noi din tara aleg drumul către țările dezvoltate din Occident sau de peste ocean. Doar în anul 2019, peste 36.000 de studenți romani au ales universitățile străine.

Ne vom confrunta cu probleme demografice mari și, dacă nu reușim să încetinim acest ritm descendent, riscăm ca in următorul secol, ca stat, sa dispărem de pe hartă.

Prof. Răzvan Vișan