You are currently viewing SERIAL: Despre gramatică și alți termeni. O încercare veselă de a descoperi și învăța în profunzime termenii folosiți în gramatica limbii române.Episodul 11

SERIAL: Despre gramatică și alți termeni. O încercare veselă de a descoperi și învăța în profunzime termenii folosiți în gramatica limbii române.Episodul 11

  • Post category:SERIAL

”Cele zece categorii de cuvinte”

Partea a cincea: ”verbul – categoriile gramaticale ale acestuia – diateza

 

Spuneam într-un articol precedent că flexiunea verbului se numește conjugare. De asemenea, menționam latinescul ”conjugare” care înseamnă ”a pune împreună”, fiind format din ”cum”, care înseamnă ”cu” și din ”jugum”, care înseamnă ”jug”. Astfel conjugarea este ”legarea la jug” a verbului cu cu una sau mai multe persoane, cu genul acesteia sau al acestora, cu timpul și cu modul, fapt ce permite transformarea acestuia în funcție de toate aceste elemente care-l înconjoară, precum și în funcție de diateza la care este folosit.

Diateza, modul și timpul sunt categorii gramaticale specifice verbului. Categoria ”persoană” o are și pronumele, iar categoria ”număr” apare la toate părțile de vorbire flexibile.”

Diateza exprimă raportul dintre subiect și acțiunea făcută de verb. Cuvântul ”diateză” este compus din grecescul ”διά – dia”, sinonim cu latinescul ”trans”, care înseamnă ”a trece prin…, a diviza trecând prin… ” și din latinescul ”thesis” care înseamnă ”postură, poziție” și din grecescul ”tithemi” care înseamnă ”acțiunea de a așeza sau de a plasa”. Esența diatezei este poziția pe care subiectul o ia față de acțiunea verbului. Atunci când subiectul se plasează în rol activ, făcând el însuși acțiunea, vorbim despre diateza activă: ”Copilul mănâncă un măr” și de diateza reflexivă”, care diferă de cea activă prin faptul că în interiorul ”conjugării apar, fie un pronume reflexiv, fie un pronume personal neaccentuat folosit ca reflexiv”: ”Copilul se gândește la o carte.” Atunci când subiectul este pasiv, suportând acțiunea verbului, vorbim despre diateza pasivă: ”Mărul a fost mâncat de copil”.

Pe data viitoare!

Constantin Teodor Cernat

 

 

Bibliografie:

Beschrelle, nouvelle édition. La grammaire pour tous.

Gramatica română. Etimologia și sintaxa. Ediția a treia revăzută de I.A. Candrea, 1945. H. Tiktin.

www.dexonline.ro

https://www.littre.org/definition/article

https://www.dictionnaire-academie.fr

https://fr.wiktionary.org

https://www.etymonline.com

https://dictionnaire.orthodidacte.com/article/etymologie

Gramatica practică a limbii române, Ștefania Popescu, Editura Tedit FZH, ediția  a XXVI -a